Turizmci döviz 'kur'banı

**Turist sayısının artması onları sevindirmedi..

**

Yaz sezonu sona ererken, turist sayısında geçen yıla göre artış yaşansa da, "kur makası" turizmcilerin hevesini kırdı. Turizm gelirlerinde yüzü gülmeyen sektör temsilcileri, "Düşük kuru, doluluk oranları ile dengelemeye çalışıyoruz ancak uzun vadede bu şekilde devam etmemiz çok zor" görüşünü paylaştı. 2010 yılının ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.67'lik artış yakalayan turist sayısı, turizmcileri sevindirmedi.

Reklam
Reklam

ANKA'ya konuşan sektör temsilcileri, en büyük problemlerinin düşük kur olduğunu belirterek, döviz kurlarının üzerindeki baskının kalkmasını istediler. Kendilerinin de birer ihracatçı olduklarının unutulmamasını vurgulayan turizmcilerin görüşleri şöyle:

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği(GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz: "Turist sayısında yüzde 10 artış var evet, ama turizm gelirlerine bakıldığında, kişi başı gelirde düşüş yaşanıyor. Bizim en büyük problemimiz kur, 7 yıldan beri döviz artmıyor, bütün gelirlerimiz döviz, bütün giderlerimiz TL. Ciddi bir sıkıntı var. Biz turizmciler de ihracatçıyız. Bir kilo domatesi bir Almana uçakla götürüp yedirmekle, burada yedirmek arasında hiçbir fark yok. İhracatçıya tanınan imkanların bize de tanınmasını istiyoruz."

Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Ahmet Barut: "Giderlerimiz TL olduğu için makas bizim aleyhimize işliyor. Döviz politikaları belirlenirken, turizm sektörünün de göz önüne alınması gerek. Tüm ihracatçı sektörler gibi, turizm de kendi karlılığını düşüren sektörlerden biri. Kur düşünce, ne kadar tasarruf tedbirleri alsak da yüzde 10-15'lik düşüşü kompanse edecek bir tasarruf sağlamamız mümkün değil. Düşük kuru, doluluk oranları ile dengelemeye çalışıyoruz ancak uzun vadede bu şekilde devam etmemiz çok zor" dedi.

Reklam
Reklam

KUR MAKASI, HEDEFTE VİTES KÜÇÜLTÜYOR
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı(ATİD) Seçim Aydın: "İstediğimiz hedeflere kur makasının belli seviyede kalmasından dolayı ulaşamıyoruz. Her yıl yüzde 10, yüzde 15 turist sayımızı artırmamıza rağmen gelirimizi artıramamaktayız. Sektörde dolar, avro çarpışması da söz konusu. Biz ürünümüzü dövizle satıyoruz, ama ham maddemizi TL bazında almaktayız. Bu nedenle bütçelerimizi ve hedeflerimizi tutturamamaktayız. Biz yabancı parayı TL'ye dönüştürdüğümüz zaman bundan 5-6 sene önceki rakamlarla karşı karşıyayız. Döviz kurlarının iyileşmesini, üzerindeki baskının kalkmasını beklemekteyiz" diye konuştu.