Turizmciler Artık Otel Yapılmasını İstemiyor

Yazlıkların turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çalışma başlatılması ve toplam 5 bin...

Yazlıkların turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çalışma başlatılması ve toplam 5 bin 496 yatağın belgelendirilmesine isyan eden Antalya'nın Alanya ilçesindeki Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, "Zaten yerden mantar gibi otel bitiyor. Buna bir de ikinci konutlar eklenirse otelcinin işi biter” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, yazlıkların turizme kazandırılması için belgelendirme çalışması başlattıklarını ve bu çerçevede 9 tatil sitesi ile bir butik villa sitesinde bulunan toplam 5 bin 496 yatağın belgelendirildiğini açıklaması, Alanyalı turizmcilerin tepkisine neden oldu. Müteahhitler ve emlak sektörü karara sıcak baktı.

Reklam
Reklam

SİTE VE VİLLALAR OTEL OLUYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ülke çapındaki atıl konutların turizm amaçlı kullanımlarının belge altına alınması, vergi takiplerinin kolaylaştırılması, atıl konutlardan kiralama yoluyla elde edilen gelirlerde vergi kaybının önlenmesi amacıyla ‘Atıl Konutların Turizme Kazandırılması’ konusunda mevzuat hazırlığı başlattıklarını açıkladı.

KARARI DESTEKLİYORUZ

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, bakanlığın bu çalışmasına tam destek verdiklerini söyleyerek, "Biz zaten yıllardır bunu söylüyorduk. Sonunda hayata geçti. Bu insanlar vergilerini verdikten sonra ister otururlar ister kiraya verirler. Bu kararın Türk turizmine katkısı olur. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yani yüksek sezonda sık sık çifte rezervasyonlar yaşanır. Bu oluşum böyle bir riski de ortadan kaldıracak. Otelciler tepki gösteriyorlar ama yersiz, gereken bu. Yazlık daire ve villaların kiraya verilmesi Alanya turizmine katkı sağlayacaktır. Bilhassa Arap turizmi açısından turizme büyük katkı

Reklam
Reklam

sağlayacak. Zengin Arap turistler için villalar mükemmel olacaktır" dedi

BUNUN NERESİ TURİZMCİYE TEŞVİK

Turizmi Teşvik Kanununun ‘Tatil Siteleri ve Villaları’ Başlıklı 50. Maddesiyle, ikincil konutların Bakanlık tarafından belgelendirilerek turizm amacıyla kullanılabilmesinin hüküm altına alınması tepki gördü. Bunun turizmciye zarar verdiğini ileri süren Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, "Bir bu eksikti. Bir de bu çıkarsa o zaman turizm yapılmaz hale gelir. Bu kararın neresi teşvik? Tam tersi otelciye köstek. Zaten yatak fazlası var. Bunlara bir de tatil siteleri, ikinci konutlar ve villalar eklenecek" dedi.

ARZ VE TALEP ALTÜST OLDU

Yatak sayısının her geçen yıl arttığını, yerden mantar gibi otel bittiğini, yangından mal kaçırırmış gibi otel yapıldığına dikkat çeken Şakiroğlu, şunları söyledi:"Arz ve talep dengesi alt üst oldu. Aksi takdirde otelci için durum hiç iyiye gitmiyor. Yapılanlar öyle küçük yataklar, küçük oteller değil. En az 2 bin ila 4 bin arasında dev otel inşa ediliyor. Bakın ALTİD bir araştırma yaptı ve 2 bin yataklı bir oteli doldurmak için 186 uçak seferi düzenlenmesi gerekiyor. Bu kadar otele, bu kadar yatak sayısına ne uçak şirketi dayanır, ne de bu kadar uçak bulunabilir”

Reklam
Reklam

DEVLET 'DUR' DESİN

Devletin otel yatırımına dur demesi gerektiğini savunan Şakiroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kleopatra Otelciler Birliği olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na resmen başvuruda bulunarak otel yapımına bir süre ara verilmesini, ruhsat verilmemesini talep edeceğiz. Üyelerimiz arasında imza kampanyası başlattık ve imzalanan dilekçeleri bakanlığa ileteceğiz. Hatta tüm bakanlıklara, başbakanlığa ve cumhurbaşkanlığı makamına kadar dilekçelerimizi göndereceğiz. Artık yatak yapılmasın"

RUHSAT ALAMAYIZ DİYE KORKUYORLAR

Belde belediyelerin ortadan kalkacak olması ve Büyükşehir’e bağlanma konusunun otel yapımını yüzde yüz hızlandırdığını ileri süren Şakiroğlu, şöyle konuştu: "Yeni Büyükşehir Yasası'na göre belediyelerin ellerinden imar hakkı alınacak ve beldeler, hatta ilçeler Antalya'ya bağlanacak. Durum böyle olunca Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat alamayacağından korkan birçok yatırımcı buldukları tüm boş arazilere otel yapmaya başladı"

FİYATLAR UCUZLADIKÇA UCUZLUYOR

Fiyatların her geçen yıl biraz daha dibe vurduğunu ifade eden Şakiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık dur demenin zamanı geldi, yeter artık. Hem eleman bulamıyoruz, hem de çok ucuz fiyatlara yatak satmak zorunda kalıyoruz. Arz fazlalığı her açılan otelin ardından büyüyor ve fiyatlar birer ikişer Avro düşüyor. Fiyatlarla birlikte kalitede düşüyor tabii ki. Oteller para kazanmıyor. Para kazanamayınca tadilat yapamıyor, yenilik yapamıyor. Oteller zarar ediyor ve böyle giderse otelci karın tokluğuna çalışır hale gelecek. O zaman zarar gösteriliyor ve devlet vergisini alamıyor. Bunun yanı sıra çoğu otelci vergi vermemek için yeni yeni yatırımlar yapıyor. Haddinden daha fazla bir otel yapımı var ve buna acil olarak bakanlar kurulunun, Turizm Bakanlığı’nın dur demesi lazım. Biz ülkede ilk resmi girişimimizi yapacağız ve dilekçe ile bir süreliğine de olsa otel yapımının durdurulmasını isteyeceğiz. “

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından site ve villalarının turizme kazandırılması olayına sert tepki gösteren Şakiroğlu, şöyle konuştu: "Birde villa ve siteler turist konaklatır hale gelirse o zaman vay halimize. Bakın bölgemizde bulunan siyasi parti temsilcilerine, umurlarında değil otelcinin sorunları. Bu konuda siyasilerden bir şey görmüyoruz. Bizimle kimse ilgilenmiyor. Son çare olarak Ankara'da gerekli mercilere başvuracağız ve yatak yapılmasının durdurulmasını isteyeceğiz"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: