Turizmciler, yüksek KDV'den şikayetçi

BURSA (İHA) - Güney Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Işık Uğurtuğ, Türkiye'nin ihracattan sonra en büyük döviz kaynağı turizmdeki KDV oranının yüzde 18 olduğunu hatırlatarak, "Yüksek KDV'den dolayı Avrupa'daki rakiplerimizle rekabet edemiyoruz" dedi.

Bursa Valiliği tarafından düzenlenen "Bursa Turizminin gelişmesini etkileyebilecek faktörler" konulu panel, Almira Otel'de yapıldı. Panelin, açılış konuşmasını yapan Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, turizmin devletin en çok güvendiği gelir kaynağı olduğunu belirtirken, Bursa'nın bundan pay alamamasından yakındı. Bursa'ya geçen yıl 160 bini yabancı 600 bin turistin geldiğini ifade eden Köksal, "Bursa, bir çok ilin ayrı ayrı sahip olduğu özelliklerin tamamına sahip bir şehir. 4 bin yıllık geçmişi olan Bursa, aynı zamanda Uludağ'ı ile kış, kaplıcalarıyla termal ve tarihi eserleriyle de kültür turizmi avantajına sahip. Ancak Bursa'nın bu özelliklerini tanıtmak yerine seyahat acenteleri, turistleri buraya ucuz paket programlarla getiriyorlar. Gelen turist Bursa'nın güzelliğini ayrıldıktan sonra ülkesine gittiğinde kitapçıklarda, kataloglarda ve kartpostallarda görüyor"diye konuştu.

Reklam
Reklam

GÜMTOB BAŞKANI, YÜKSEK KDV'DEN YAKINDI GÜMTOB Başkanı Işık Uğurtuğ ise Türkiye'nin uluslararası rekabette diğer ülkelere üstünlük sağladığı en önemli sektörün turizm olduğuna değinirken, "Turizm, ihracattan sonra ülkemizin en büyük döviz kaynağı. Ancak bu sektördeki gelirlerimiz ihracat olarak görülmüyor. Bu ülke turizmimiz açısından dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca İspanya'da yüzde 7, Fransa'da yüzde 5,5, İtalya'da yüzde 10 Yunanistan'da yüzde 8 olan KDV oranı Türkiye'de yüzde 18. Bunun yanı sıra işletmelerimizin yıl içersinde ödemekle yükümlü oldukları vergi oranları da yine rakip ülkelerden yarı yarıya fazla. Bütün bunlarla birlikte elektrik, su, atıksu ve gaz ücretlerinin dünya standartlarının çok çok üstünde olması turizm sektörünün gelişmesine büyük darbe vuruyor"şeklinde konuştu.
Uğurtuğ, Bursa'nın turizmiyle alakalı yaptığı açıklamada ise alternatif zenginliğine ve yatak kapasitesine rağmen ülkenin turizm pastasından yüzde 1'lik pay aldığını anlattı. Geçen yıl otellerdeki doluluk oranının yüzde 53 seviyesinde kaldığını kaydeden Uğurtuğ, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bursa'ya geçen yıl gelen turistlerden otellerde konaklayanların sayısı 398 bin 351 kişi. Turistlerin Bursa'da konaklama ortalaması 1,5 gün. Bu da Bursa'ya, ortalama 40 milyon dolarlık bir gelir kazandırıyor. Kentin bu sektörden hak ettiği payın artırılması için kongre ve fuar amaçlı turizm teşvik edilmeli. Turistlerin yüzde 75'inin havayoluyla geliyor. Bundan dolayı da Yenişehir Havaalanı'na işlerlik kazandırılmalı. İstanbul-Bursa ulaşımında deniz ulaşımı da aktif hale getirilmeli. Bursa'nın simgesi durumuna gelen termal kaynakları hamam mantığı ile işletiliyor. Bu kaynaklar 'terrmal kür merkezi' olarak değerlendirilmeli"
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Güney Marmara Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem de, Bursa'da turizmin İstanbul'un günü birlik gelen turistleriyle yapıldığına dikkat çekerken, sektörün yaşadığı sıkıntıların yıllardır dile getirilmesine rağmen siyasilerin ilgisizliğinden şikayet etti.

Panelde, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Nazife Küçükaslan, Bursa'nın değerlendirilmeyen turizm varlıklarını anlatırken, dağcılık, kaya tırmanışları, treking yürüyüşleri, parkurlarda günü birlik geziler, kamplı yürüyüşler, yamaç paraşütü gibi aktivitelerle Uludağ'ın cazibe merkezi haline getirilebileceğini vurguladı.

Reklam
Reklam