İSTANBUL(ANKA) - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, son 5 yılda enflasyonun toplamda yüzde 60'ın üzerine çıktığını, döviz kurlarının ise 5 yıl öncesinin gerisine düştüğünü belirterek, "Hükümeti uyarmak istiyorum. Kurlar böyle devam ederse sektör ciddi bir risk altına girer. Sürdürülemez bir noktaya geldik. Bıçak kemiğe dayanmıştır" dedi.
TÜROFED'in her ay düzenlediği basınla buluşma toplantısında konuşan Ahmet Barut, 2007 yılının 11 aylık döneminde Türkiye'ye gelen turist sayısının 22 milyonu aştığını, yıl sonuna kadar bu sayının 23 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi. Geçen yıla göre turist sayısındaki artışın yüzde 18.15 olduğunu ifade eden Barut, "Bu artış maalesef işletmelerimize kar olarak yansımıyor. Kur kaybı, bütün artışımızı alıp götürüyor" dedi.
-"KUR, KREDİ GERİ ÖDEMELERİNİ RİSKE SOKUYOR"-
Turizm sektörünün 2000-2005 döneminde önemli bir gelişme gösterdiğini, bu gelişmenin moralleri düzelttiğini ve yatırımları canlandırdığını dile getiren Barut, ancak yatırımlar dolayısıyla kullanılan kredilerin riskleri artırdığına dikkat çekti.
Barut, şöyle konuştu:
"Sektörün kullandığı kredilerde, ödenmeyen kredi oranı yüzde 2-2.5 seviyesindedir. Bu oldukça iyi bir tablodur. Bu güzel tablonun bozulmasını istemiyoruz. Sektörün kullandığı kredi tutarı 9 milyar dolar düzeyinde. Kurların böyle devam etmesi, kredi geri ödemelerini de riske sokmaktadır. Önümüzdeki yıl 25 milyon yabancı turisti ağırlamayı hedefliyoruz. Bu sayıyı yakalayacağımıza da inanıyoruz. Ancak bu artış neye yarayacak? Dolar yüzde 20 değer kaybetmiş. Bu durumda nasıl kazanacağız, işlerimizi nasıl sürdürebileceğiz? Yüzde 20'lik kur kaybını nasıl kompanse edeceğiz? Bunu başarabilmek için sihirbaz olmak lazım. Bu da bizim bildiğimiz bir şey değil."
-"5 YILDIR KUR BASKISI ALTINDA YAŞIYORUZ"-
Hükümeti ve Merkez Bankası'nı döviz kurları nedeniyle uyaran Barut, "Dolar 2-2,5 YTL olursa kriz çıkar deniyor. 1 YTL'ye ya da altına düşmesi de bizim için krizdir. İhracat başta olmak üzere döviz kazandırıcı faaliyette bulunan bütün sektörler için krizdir. Döviz kurlarındaki artışlarda piyasaya müdahale ediyorlar da, düşünce neden etmiyorlar?" diye konuştu.
Son 5 yılda turizm ikliminin iyiye gitmesi üzerine yatırımlar konusunda cesaretlendiklerini belirten Barut, "Yatırım riskine bu nedenle girdik. Ancak son 5 yıldır kur baskısı altında yaşıyoruz" dedi.
Barut, kur riski altındaki sektörün istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılması ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, istihdam üzerindeki yüklerin AB ülkeleri seviyesine indirilmesi talebinde bulundu.