Turizmcilerin umudu yerli turistte

MUĞLA (İHA) - Bodrum'a yılın ilk 5 ayında hava yoluyla gelen turist sayısının yüzde 40 düşmesinin ardından, her yıl çoğunluğu İskoç, 20 bine yakın turist getiren ve merkezi Eidunburg'ta bulunan Scot Travel Seyahat Acentesi'nin Türkiye'ye uçuşlarını durdurduğunu açıklaması şok etkisine neden oldu.

Firmanın son 3 hafta içinde Marmaris, Bodrum, Kuşadası ve Didim'e getirdiği 1500'e yakın İskoç'un, Scot Travel'ın temin edeceği uçaklarla ülkelerine gönderileceği belirtildi.

Son 4 yılda Hollanda pazarında yüzde 50'lik düşüş yaşandığını belirten TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu eski Başkanı ve HST Travel Seyahat Acentesi Yöneticisi Nasuh Demir, "Bodrum'da kalitesizlik turizmi bitirme noktasını getirdi. 20 yıl önce Bodrum'a gelip bir daha gelmeyi düşünen turist, artık kaçarcasına gidiyor" diye konuştu. Son 10 yılın en kötü sezon başlangıcına tanık olduğunu belirten Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Majesty Belizia Otel Genel Müdürü Ülkay Atmaca, Türk işletmecilerin zor durumda kaldığını söyledi. Atmaca, "Turizmci yalnız bırakıldı" dedi.

Reklam
Reklam

Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz ise İskoçlarda yaşanan azalmanın nedeninin kısmen kalitesizlik olabileceğine işaret ederek, "Asıl mesele turisti getirende. Eidunburg'ta bulunan Scot Travel Seyahat Acentesi mali alt yapısı güçlü olmayan bir firmaydı. İflasını istedi. Yani bu firma bu sene turist getiremeyecek. Bu İskoçya'dan turist gelmeyecek diye algılanmamalı" diye konuştu.

Küresel ekonomik kriz şu ana kadar yabancı ülkelerde en çok İspanya ve Yunanistan'ı olumsuz etkilerken, Türkiye'de de bu olumsuzluktan etkilenen yerlerin başında Antalya geliyor. Ruslar nedeniyle Antalya'da yüzde 30'luk bir kaybın söz konusu olduğunu belirten İlhan Açıkgöz, "Muğla olarak şu anda geçen yılki konumumuzu koruyoruz. Antalya'da yüzde 30'lara varan bir gerileme yaşanıyor. Bu Ruslardan kaynaklanıyor. Muğla, Antalya gibi sadece Ruslara bel bağlamadı. Muğla olarak İngiliz ağırlıklı her ülkeden turiste ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye'ye gelen İngilizlerin yüzde 90'ını Muğla ağırlıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

GETOB Başkanı Açıkgöz, şu anda tesislerin geçen yılın aynı döneminin doluluğunu yakalamış durumda olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Muğla olarak iyiyiz. Şimdi okullar kapanıyor, daha iyi olacağız. Ayrıca bu sene Turizm Bakanlığı'nın Milli Eğitim Bakanlığı ile almış oldukları karar doğrultusunda her sene Eylül'ün ilk haftası açılan okullar bu sene Eylül'ün son haftası açılacak. Ayrıca Ramazan ayı bu sene Ağustos'a denk geliyor. Ramazan Bayramı da Eylül'ün ful geçmesini sağlayacaktır.

Bize düşen görev, bu sene gelen turistlerde memnuniyeti yükseltmek. Müşteri memnuniyetini üst düzeye çıkartarak, küresel ekonomik krizi, geleceğe dönük ülkemiz lehine çevirebiliriz"