Turizmde 100 Milyar Euroluk fırsat

Türkiye engellilerin tatil yapabileceği düzenlemelerin yetersizliğinden yıllık 100 milyar Euro’luk turizm fırsatını kaçırıyor

Fabrikanın bacasızı olarak nitelendirilen ve ülkemizin en önemli geçim kaynaklarının başında yer alan turizm sektöründe büyük bir eksikliğin olduğu, kaçırmakta olduğumuz fırsatın rakamsal büyüklüğü ile bir kez daha gün yüzüne çıktı. Engellilerin tatil yapabilmelerine uygun düzenlemelerin yetersizliğinden dolayı yaklaşık olarak 100 milyar Euro’luk bir ek turizm geliri fırsatını kaçırıyoruz. Bu fırsatın nasıl değerlendirilebileceğini, engellilere yönelik mobilite çözümleri üreten Lamira Easy Life Genel Müdürü Sertel Şen ele aldı.

Reklam
Reklam

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil turizmi hareketlendi. Birçok kişi ve aile, tatil yapıyor veya yapmak üzere plan yapıyor, ancak erişilebilirliğe uygun olarak planlanmış olan konaklama alanlarının yetersizliği, engelli bireylerin tatil yapmalarını engelliyor. Bu yetersizlik, engelli vatandaşlarımızın seyahat ve tatil haklarını yok ederken, bir engel durumu olan yabancı turistlerin de, isteseler dahi tatil için ülkemize gelmeleri önünde bir engel oluşturuyor.

İngiliz Üniversitesi Surrey tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa’daki 46 milyon engellinin turizm harcaması 80 milyar Euro'nun üzerinde. Engellilere yönelik konaklama alanları ve tatil imkanları Türkiye’ye göre çok daha fazla gelişmiş olsa da, bunlar Avrupa’da da yeterli değil, ancak bu ihtiyacı karşılayabilmek için Türkiye’de belli yatırımların yapılması gerekiyor. Lamira Easy Life Genel Müdürü Sertel Şen konuyla ilgili olarak turizm sektörünün tüm aktörlerine bu fırsatın iyi değerlendirilmesi adına çağrıda bulunuyor: “100 milyar Euro’luk turizm geliri fırsatını kaçırıyoruz!”

Reklam
Reklam

Sertel Şen, “Havaalanlarından tesislerin girişine, odalardan tuvaletlere, yeme-içme alanlarından, havuz ve plajlara, mola noktalarından eğlence alanlarına kadar tüm alanların engellilerin kullanımına uygun ve erişilebilirlik göz önünde bulundurularak düzenlenmesi şarttır.” diyerek turizm sektörü için çok büyük bir ek gelir kaynağının oluşturulması için hep birlikte, ortak çalışmanın gerekli olduğunu söylüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: