Turizmde kayıp azalıyor

22 Haziran itibariyle bu sene turizmde toplam kayıp oranının yüzde 5 olduğunu, yıl sonunda artıya geçileceği kaydedildi.

Sene başından itibaren geçtiğimiz yıla oranla kötü bir sezon geçiren turizmde yüzler gülmeye başladı. Turizmdeki düşme eğilimi azalırken, 22 Temmuz’a kadar Antalya havalimanı giriş istatistikleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış gösterdi.

Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Başkanı Cengiz Haydar Barut, sene başından bu yana sürekli olarak turizmde yaşanan düşüşün gerçekleri yansıtmadığını söylediğini ifade ederek, “Geçtiğimiz sene turizmde olağanüstü bir sezon yaşadık. Arap baharı ve rakip ülkelerde yaşanan ekonomik krize bağlı grevler, bizde sezonun erken başlamasına neden oldu. Bu ülkelerden kaçan turistler bize geldi” dedi.

Reklam
Reklam

Düşüş geriliyor

Bu sene hem ilk başlarda havaların ılıman gitmesi, geçtiğimiz sene sorun olan rakip ülkelerde durumun düzelmesi gibi nedenlerle turist sayısı senenin ilk yarısında oldukça düşük seyrettiğini ifade eden MATOB Başkanı Barut, “Sene başından bu yana, geçtiğimiz yılın kesin olarak ölçü olamayacağını söylüyorum. Yıl sonu itibariyle geçtiğimiz yılın rakamlarını yakalayacağız, hatta geçeceğiz diye her yerde ve her zaman söyledim” diye konuştu.

22 Temmuz itibariyle Antalya’ya havalimanından gelen turist sayısı 5 milyon 280 bin 812 oldu. Bu rakam 2011’de 5 milyon 553 bin 96 kişiydi. Düşüş yaklaşık yüzde 5 seviyelerine geriledi. 2010 yılında ise bu rakam 4 milyon 882 bin 128 olmuştu. Yani 2010 yılına göre yüzde yüzde 10’a yaklaşan bir artış var” diye konuştu.

Temmuz ayında %3 artış

Temmuz ayını 2011 ve 2012 yıllarında değerlendirildiğinde bu sene yüzde 3 artış olduğunu belirten Barut; “22 Temmuz itibariyle bu sene yüzde 3 artış var. Geçtiğimiz yıl 22 Temmuz’a kadar 1 milyon 219 bin 312 olan gelen turist sayısı bu sene aynı dönemde 1 milyon 261 bin 293’e yükseldi. Bu rakam bundan sonra gerilemez artarak devam eder. Yılsonunda geçtiğimiz yılın rakamlarını geçeriz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gazipaşa katkı sağlamaya başladı

Konuşulan rakamların hep Antalya havalimanı üzerinden gittiğini kaydeden MATOB Başkanı Cengiz Haydar Barut; Gazipaşa havalimanın da devreye alındığını hatırlattı. Bu sene Haziran sonu itibariyle 6 bin 253 kişinin Gazipaşa’dan giriş yaptığını kaydeden Başkan Barut; “Geçtiğimiz 2011 yılında 12 ay boyunca Gazipaşa’dan ülkemize gelen turist sayısı sadece 3 bin 480’di. Bu sene neredeyse bu rakamın iki katına Haziran sonunda ulaştık. Gazipaşa’da artan bir eğilim var. Bir aksilik olmazsa, sene sonuna kadarda Gazipaşa’dan gelen turist sayısı 15 bini geçebilir” diye konuştu.

Ramazan sonrası çok yoğun olacak

Özellikle Manavgat bölgesinde Ramazan ayı dolayısıyla iç turizmde bir azalma olduğunu kaydeden Başkan Barut, “Ancak bölgemizdeki otellerde gelen turistlerin ülkelere göre dağılımı çok değişik. Bu yüzde yerli turistin çekilmesi çok fazla hissedilmiyor” dedi. İç turizmde bölgenin Ramazan Bayramı’yla birlikte okulların açılmasına kadar olan dönemde çok yoğunlaşacağını ifade eden Başkan Barut, “Bu zaman dilimine şu anda çok yoğun bir talep var” dedi. Antalya’da ve Manavgat’ta yatak arzının her sene artığına işaret ederek, “her sene yeni oteller yapılıyor. Yatak sayımız sürekli artıyor. Bundan dolayı bazı otellerde boşluklar olabilir. Ama bunlar gelip geçicidir” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: