Turizmde rebaket kızışıyor

Değişim Avrupa'nın en büyük iki pazarında yaşanmaya başladı. Avrupa'nın en büyük turizm örgütlerinden Almanya'daki DRV yeni döneme uygun olarak adını değiştirirken, Avrupa'nın ikinci büyük pazarı İngiltere'de de ABTA ,Tur Operatörleri Federasyonu FTO ile birleşme karar aldı.

Turizmdeki gelişmelerin sektördeki yapılanmaya etkisini araştıran Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED), Avrupa'daki gelişmelerin turizmde sektörel değişim sürecindeki Türkiye'yi de yakından etkileyeceğini bildirdi.

Türkiye'de sektör örgütlenmesinin turizmdeki gelişmeye uygun seyir izlemediğine dikkat çekilen araştırma ile ilgili olarak TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu: "Avrupa'nın en büyük seyahat pazarındaki ülkelerin kurumları kendilerini değiştirirken, Türkiye bu sürecin dışında kalamaz" dedi.

Reklam
Reklam

TUYED Başkanı Köfteoğlu, sektörde toparlanma sürecinin iki ön şartı bulunduğunu belirterek "Bunlardan biri; sektörde yıllardır sürüncemede kalan üstyapı örgütlenmesinde anlaşma sağlanması. Diğeri; devletin turizm politikasının belirlenmesidir. Bu gerçekleştiğinde Türk turizmi ayakları üzerine kalkıp, ülke ekonomisine olağanüstü katkılar sağlar." dedi.

TUYED'in "Turizmdeki Gelişmelerin Kurumsal Yapı ve Örgütlenmelere Yansıması" başlıklı araştırmasında, Türkiye turizminde örgütler arasındaki dağınıklık sürerken, Avrupa'daki birleşmelerin hem sektör hem de kurumlar düzeyinde hızlandığına dikkat çekiliyor.

TUYED araştırmasında şöyle deniyor:

"Avrupa ülkelerinde ulusal turizm aktörleri, ortak amaçta birleşerek devlet destekli yeni tedbirler alıyor. Sektörde yaşanan birleşmelerden sonra bir süreden beri Avrupa'da kurumlar da tek çatı altında birleşmelere yöneldi. Bu sürecin Türkiye'ye olası etkileri, altı ülkenin turizm kurum-kuruluşlarının çalışmalarında meydana gelen değişiklikler ve mevcut yapıları, Türkiye ile kıyaslamalı olarak incelendi. Birleşmelerin etkisi henüz Türkiye'ye tam olarak yansımamakla beraber, bunun önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi bekleniyor."

Reklam
Reklam

TUYED araştırmasında; Avrupa'dan birleşme ve kabuk değiştirmeye ilk örneklerin Almanya ve İngiltere'den geldiği kaydediliyor.

Alman Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği DRV, adını değiştirdi. Birliğin adı Alman Seyahat Birliği (Deutscher Reise Verband) oldu. İngilizler, önümüzdeki 10 yıl içinde ulusal gelirlerini yüzde 50 artırmak için tek yürek halinde çalışma kararı aldı. Bu karar doğrultusunda ilk olarak İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) ile Tur Operatörleri Federasyonu (FTO) birleşiyor.

Turizmde hangi ülke nasıl örgütleniyor ?
Türkiye ve Avrupa'da turizm sektör kurumlarındaki birleşme ve yapılanmalar

Almanya
Yıllık 185 milyar Avro hacme sahip Almanya Avrupa seyahat endüstrisi'nin en büyük pazarıdır. Turizm bakanlığı olmayan ülkede, DRV dahil turizmle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar Alman Turizm Endüstrisi Birliği (Bundesverband der Deutchen Tourismuswirtschaft-BTW) çatısı altında toplanıyor. DRV adını değiştirerek faaliyet alanını genişletti.

İngiltere
Avrupa seyahat endüstrisi pazarının ikinci büyük merkezi İngiltere'de pazardaki gelişmelere karşılık verebilmek amacıyla "Turizm Ağı Uygulama Dokümanı" (Tourism Network Implementation Document) hareketi başlatıldı. Bugüne kadar ayrı çalışan tur operatörleri örgütü FTO ile seyahat acentalarının örgütü olan ABTA birleşme kararı aldı.

Reklam
Reklam

Türkiye
Sektördeki örgütlenme yapısı turizmdeki hızlı gelişmeye ayak uyduramıyor. Sektörü oluşturan konaklama-pazarlama-ulaştırma ve diğer kesimleri bir çatı altında birleştirmek amacıya daha önce TUSEK ve TÖSEK adıyla yapılan girişimler başarısız oldu. Sektörü temsil edebilecek bir yapılanma şu anda yok. TOBB'un bu yönde girişimleri var.

Fransa
Dünyanın en çok turist çeken ülkesi Fransa'da sektördeki örgütlenme Maison de la France'da gerçekleşiyor. Turizm Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren kuruma, turizmdeki tüm kurum ve kuruluşlar üye. Maison de la France'nin tanıtımda görevli 280 çalışanı var ve tanıtım bütçesi 64 milyon Avro'ya ulaşıyor. Bütçenin yüzde 40'ı devletten, geri kalanı ise üyelerden sağlanıyor.

İspanya
İspanya Turizm Örgütü (TURESPANA) Planlama, geliştirme, uygulamanın yanı sıra, bölgesel ve yerel otoriteler ile sektör temsilcilerine katkı sağlıyor. Toplam 505 personeli var ve bunların 208'i yurt dışı ofislerinde çalışıyor. Sektör adına ülkeyi uluslararası pazarda tanıtmayı üstlenen örgütün 2005'te 115 milyon Avro olman bütçesinin 60 milyonunu yurt dışı tanıtıma harcıyor.

Reklam
Reklam

İtalya
Sektörü İtalya Devlet Turizm Örgütü (ENIT) temsil ediyor. ENİT, Dışişleri Bakanlığı ve Üretken Faaliyetler Bakanlığı arasındaki koordinasyonla ortaya çıktı. Çalışmada, alt sektörler ve bölgeler olarak alınması gerekli tedbirlerin, uygulama ayrıntılarına yer veriliyor. Oluşturulan koordinasyon stratejisiyle, İtalya'ya yönelik turist girişlerinin hızlandırılması hedefleniyor.