Mehmet ÇINAR/ANTALYA, Türkiye'deki referandum, Hollanda'da yarın yapılacak seçimler, yine Almanya'nın eylül ayındaki seçimleri nedeniyle Türkiye ve turizmdeki en önemli iki ana pazarından Almanya ile en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında ilk beşte bulunan Hollanda ile yaşanan siyasi kriz, turizm sektörünü vurdu. Sektör temsilcileri, siyasi gerginliğin turizmi olumsuz etkilediğini açıkladı.
REZERVASYONLAR DURMA NOKTASINA GELDİ
Türkiye Otelciler Federasyonu GERİLİM KARARSIZ TURİSTİ ETKİLİYOR
Genele bakıldığında hem Almanya hem Hollanda'da Türkiye aleyhine yorumlar yapıldığını dile getiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği HOLLANDA VE ALMANYA İÇİN 'SON DAKİKA' UMUDU
Türkiye'de rakip ülkelere göre fiyatlarda yüzde 40 üzerinde düşüş yaşandığını da kaydeden Hakan Duran, "Haliyle bütçesini düşünen çocuklu Alman ve Hollandalı aileler son dakika rezervasyonlarıyla Türkiye'ye gelecektir. Ama yüzde 30-35 kayıp yaşarız. Almanya 1.5 milyon, Hollanda'da herhalde 150- 200 bin gibi rakamla yılı kapatır. Geçen sene de Rusya çok büyük bir kayıptı ve çok iyi görüldü ki karşılıklı siyasi otoriteler birbiriyle iyi ilişkilere girdiğinde her şey hızla düzeliyor. Geçen yıl 500 bin olan Rus turist sayısı bu sene siyasi ilişkilerin düzelmesiyle 3.5-4 milyonu bulacak gibi görünüyor. Ukrayna'dan vize serbestliği çok ciddi bir hareket sağlar ve 1 milyon 60 bin Ukraynalı sayısı bu yıl 1.5 milyona dayanır. Avrupa'nın kayıpları bir şekilde kapanacaktır ama geçen sene totalde Antalya olarak 6.5 milyon turisti ağırladıysak bu yıl 7.5-8 milyona ulaşırız" dedi.
AVRUPA'DAKİ KAYBIN ALTERNATİFLERİ
Avrupa'daki kayıpların alternatifi olarak Rusya ve Ukrayna'nın yanısıra İsrail pazarında da ümit vaad eden gelişme yaşandığını anlatan POYD Başkanı Duran, "Uzun zamandır devam eden Uzakdoğu'da Çin, Hindistan ve Kore'den de beklentiler var. Bir kısmı düğün, bir kısmı golf, bir kısmı kültür turizmi için gelecektir. Türkiye'de ve Avrupa'da seçimler bittikten ve ortalık sakinledikten sonra yavaş yavaş tekrar Rusya gibi geriye dönüşü temenni ediyorum. Ortadoğu pazarında ise uçak planlamalarına bağlı. Fena bir pazar değil ama aşırı bir artış tahmin etmiyorum. Yüzde 10-15'lik bir artış olur. İran'da ise hala belirsizlikler var. Önümüzdeki hafta Nevruz başlıyor ve önümüzdeki yazın da göstergesi olacak. Bazı uçuş izinleri alınamadı. Tahran dışındaki şehirlerden alınmış ama Tahran için hala verilmediği söyleniyor. Herhalde Antalya'ya pek sıcak gözle bakılmıyor o yüzden. Antalya daha serbest yaşayan bir şehir olduğundan İran'ın gözünde pek makbul bir şehir gibi gözükmüyor" dedi.
AVRUPA HALKI KRİZİ SORGULUYOR
ITB Berlin Fuarı'nın ilk günlerinde 106 bin turizm profesyonelinin katıldığı toplantı ve sunumlarda ağırlıklı Türkiye'nin konuşulduğunu belirten Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, "Son iki gün ise halk günüydü ve siyasi gerginlik tabi ki turizmi etkiliyor. Ama bir kesim halk Avrupa'da olayın gerçek resmini çıkartmaya çalışıyor. Kendilerini ve bizi sorgulayıp 'nedir bu' diye sorguluyor. Üç ülkede birden seçim var ve bu gerginlik bu dönemde oluyor. 'Sadece Türkiye'nin körüklediği bir kriz mi, Avrupa ülkelerinin de dört elle sarıldığı bir kriz mi' diye halk sorguluyor ve kafalar karıştı. Mart ve nisan ayları çok belirleyici olacak ve birçok kişinin tatil kararını nisandan sonra vereceğini düşünüyorum. Hollanda ve Almanya bize düşman olmaz, bizden de onlara düşman olmaz. Gerek geçmiş tarihi bağlar gerek ekonomik ilişkiler ve turizmin sağlayacağı katma değer bu ülkelerin birbiriyle alıp veremediği birşey olmadığını gösteriyor" diye konuştu.
TURİST 'BEKLEYELİM BİR-İKİ AY SONRA YAPARIZ' DİYOR
Önümüzdeki günlerde gerginliğin ayarının düşürülüp aşağı çekileceğini düşündüklerini de dile getiren Yavuz, "Çünkü halk artık başka gözle bakıyor. Sezon sonu 200-250 bin Hollandalı, yaklaşık 2 milyon Alman geleceğini düşünüyorum. Bu geçen senelere göre bir kayıp ama geçen senede yüzde 34 Almanya, yüzde 30 Hollanda'da kayıp var. Genel resimden kaynaklanan kayıplar bunlar. Turizm açısından bizim en önemli her zaman ilk 5 pazarımızdaki iki ülke bunlar ve bu ülkelerle turizm üzerinden daha iyi ilişkiler kurarak, siyasi kavganın turizmle barışa ulaştırılabileceği düşünülüyor. Rezervasyon oranları düşük ama rezervasyon alışveriş tarihi ötelendi, durdu. Hala yapılan rezervasyonlar var ama önemli bir kitle rezervasyonlarını bir-iki ay erteledi, belirsizliğin sonucunu görmek istiyor. 'Bekleyelim bir-iki ay sonra yaparız' diyor" dedi.
İLK DEFA MART-NİSAN BU KADAR ÖNEMLİ HALE GELDİ
Hollanda'nın nüfusuna göre en çok seyahat eden ülke olduğuna işaret eden Yavuz, "Almanya da seyahat açısından dünya şampiyonu. Almanya'da yılda yaklaşık 60 milyon kişi en az bir kez tatil yapıyor ve Türkiye'nin bu pazardan aldığı pay önemli. Almanya ve Hollanda Türkiye'de ilk üçte ve kayıplar çok çabuk kapanmayabilir. Ama turizmin kendi kuralları da var, örneğin Berlin Fuarı'nda TUI'nin eski direktörü Karl Born, 'Türkiye'yi boykot edelim' çağrısında bulundu ama çok ciddi tepki gördü. Turizmde sağduyu çok önemli yer tutuyor. Tur operatörlerinin de bir bekleyişi var ve bütün rezervasyonlar mart- nisanda yapılacağı düşünülerse ilk defa bu aylar çok önemli hale geldi" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz