Turizmde Tehlike Çanları

İZMİR, Dünya Ekonomik Forumu'nun 141 ülke arasında hazırladığı 2015 yılı endeksine göre Türkiye turizm gelirlerinde 12'inci, ulaşım, çevre ve güvenlik

İZMİR, Dünya Ekonomik Forumu'nun 141 ülke arasında hazırladığı 2015 yılı endeksine göre Türkiye turizm gelirlerinde 12'inci, ulaşım, çevre ve güvenlik gibi konuları içeren turizm performansında ise 44'üncü sırada yer alabildi. Dünyada en çok turist çeken ülkelerin başında gelen Fransa ve İspanya'nın aksine Türkiye'nin, çevresel sürdürülebilirlik ile doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konularda en düşük skora sahip ülkeler arasında yer aldığını belirten Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz şöyle konuştu:
"141 ülke arasında hazırlanan Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi'nde güvenlik ve emniyet, sağlık ve hijyen, bilgi ve iletişim teknolojilerine hazır olma, çevresel sürdürülebilirlik, havayolu ulaşımı altyapısı, yer ve liman altyapısı, doğal kaynaklar gibi kriterler yer almakta. Ancak Türkiye'nin 141 ülke sıralamasındaki yeri ne yazık ki 44 oldu. Ülkeye gelen turist sayısı ve turizm gelirlerimize göre 44'üncü sırada yer almak sektörün ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır."
ZİYARETÇİ SAYISI DÜŞÜYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılı Haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.89 azalış, Ocak- Haziran döneminde ise yine geçen yılın rakamlarına göre yüzde 2,25'lik azalış olduğunu belirten Prof. Dr. İçöz, 2015 Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi'nde de yer alan Türkiye'nin turizmdeki eksilerine şöyle değindi:
"Türkiye'nin turizmde rekabet gücü faktörleri ilk beş sırada yer alan İspanya, Fransa, ABD gibi ülkelerin skorlarından oldukça düşük. Çevresel sürdürülebilirlik ile doğal kaynakları koruma, güvenlik ve emniyet gibi konularda en düşük skorlara sahip Türkiye'de yüzey ulaşımının önemli ölçüde karayoluna dayalı olması, demiryollarının uzun yıllar ihmal edilmiş olması, liman hizmetlerinin de son derece sınırlı bölgelerde verilebiliyor olması ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistler için önemli bir negatif izlenim yaratmakta. Ülkemizde son yıllarda değişik amaçlarla yeşil alanların yok edilmesi ve vatandaşlarda da çevre koruma bilincinin yeteri kadar gelişmemiş olması ise, doğal kaynakların korunmasında düşük skora sahip olmamıza yol açmakta. Diğer taraftan ülkemizde son derece önemli bir turizm destinasyonu olan Efes Antik Kenti bile 2015 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girmiştir. Türkiye'nin bu alandaki toplam Kültürel Miras sayısı 15 adettir. Ancak rakiplerimizde bu rakamlar çok daha yüksek. Örneğin Fransa'da 32, Almanya'da 33, İspanya'da 43, İtalya'da 41 adet."
'ORTA GELİR TUZAĞI'
Türkiye'nin uzun yıllar boyunca turizm sektörüne yaptığı yatırımlar nedeniyle dünyada en çok turist ağırlayan 6'ıncı ülke olmayı başardığını ancak turizm gelirlerinde 12'inci sırada kaldığını belirten İçöz şöyle dedi:
"Ülkemize gelen ziyaretçi sayısına baktığınız zaman son derece önemli bir konumda olduğumuz görülmekte. Ancak niteliksel değerlere bakıldığı zaman aynı başarıyı görmek ne yazık ki pek mümkün değil. Çünkü gelen ziyaretçi profilinin orta ve alt gelir düzeyine sahip kişilerden oluşması ve ortalama harcamalarının 750 dolar civarında dolaşması bir anlamda turizmde de orta gelir tuzağı görüntüsü veriyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: