Türk-ABD ilişkilerini "hıçkırık" tuttu

WASHINGTON (İHA) - Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Nabi Şensoy, 3 ay öncesine kadar gayet iyi giden Türk-Amerikan ilişkilerini son zamanlarda iki kez "hıçkırık" tuttuğunu söyledi.

Hamas'ın Ankara ziyareti ve "Kurtlar Vadisi Irak" filmlerinin yarattığı huzursuzluğa değinen Şensoy iki olayı da problem olarak görmediğini sadece hıçkırık olarak nitelendirdiğini söyledi. Washington'daki önemli düşünce kuruluşlarından Uluslararası ve Stratejik Etütler Merkezi'nde yapılan Türkiye-ABD ilişkileri konulu toplantıda konuşan Şensoy, "3 ay öncesine kadar her şey çok iyiydi. 1 Mart tezkeresi anlaşmazlığını geride bıraktığımız izlenimi edinmiştim. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a güven mektubumu sunduğumda kendisi de ABD'nin Türkiye ile güçlü stratejik ortaklık kurma isteğini bir kez daha yinelemişti.Türkiye'de de aynı istek olduğunu biliyorum. Ancak birden bire o tarihten sonra ilişkileri iki kez hıçkırık tutu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaşananların ciddi sorun olmadığını ancak ilişkileri etkileme gücüne sahip olmasının düşündürücü olduğunu belirten Büyükelçi "Kurtlar Vadisi Irak" filminin çok hassas bir dönemde gündeme gelmiş olmasının ilişkileri etkilemede rol oynadığını söyleyerek "Bu film 15 yıl önce çekilmiş olsaydı sorun olmazdı. Üstelik nasıl bir etki yaptığını en iyi biz anlayabiliriz. 'Gece yarısı expresi' filmi ABD'de yayınlandığında Türkiye'de yankısı büyük olmuştu" dedi. Şensoy Hamas'ın Ankara ziyaretinde ise Türkiye'nin art niyetinin olmadığını belirterek, "Aynı amaca değişik yollardan gitmekle ilgili bir konu bu. Biz Hamas'a kendilerinden uluslararası toplumun ve Türkiye'nin beklentilerini direk iletmenin yararlı olacağını düşünmüştük. Burada önemli olan ziyaretin yapılması değil ne mesaj verildiğidir. Türkiye'nin yönünü Ortadoğu'ya çevirdiği tartışmaları doğru olmaktan çok uzak" dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de değinen Şensoy, Avusturya'nın AB dönem başkanlığı süresince resmi müzakerelere başlamayı umduklarını belirtti. Şensoy, AB taslağının Türk halkı tarafından tam benimsenmemiş olması Türk halkının AB yolundaki heyecanını azalttı ancak bu siyasi isteği ortadan kaldırmış değil" dedi. AB'nin gelecek için kendini nasıl tanımlayacağının önemli olduğunu söyleyen Şensoy, "Etrafını Sengen duvarı ile örmüş bir AB'de Türkiye'nin yeri olmaz. Türkiye'nin ait olduğu AB çevresinde olup bitenlere duyarlı bir AB'dir" diye konuştu. Türkiye'nin dış politikasının yüzde 90 oranla AB ile uyumlu olduğunu da belirten Şensoy Türkiye'nin AB yolunda önüne her siyasi meselenin çıkarılmasının doğru olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Büyükelçi Şensoy, İran konusunda da Türkiye'nin politikasının uluslararası toplum ve AB ile uyum içinde olduğunu ve Türkiye'nin bölgede bir nükleer güç istemediğinin de altını çizdi.

"Türkiye İran konusunda bu güne kadar uluslararası toplumla birlikte hareket etti. İranlıların izledikleri isyancı tavrı görünce altında bir şey olduğu izlenimi çıkıyor. İran'a uluslararası toplumu gerçek amaçları konusunda ikna etmeleri gerektiğini söyledik. ABD'nin İran politikası da AB ile uyum içinde gözüküyor. Dolayısıyla Türkiye de bu çerçevede değerlendirilmeli. Biz bu konunun diplomatik yollardan çözümüne inanıyoruz. Ancak Türkiye her ne olursa olsun uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak davranacaktır" diye konuştu.