'Türk Aile Şirketleri Avrupa'daki Refiklerine Göre Daha Az Yaşıyor'

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, Avrupa’daki...

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, Avrupa’daki aile şirketlerinin yaşamlarını devam ettiriş süresinin 85 yıl olduğunu belirtirken, Türkiye’de bu sürenin 40 ile 45 yıl arasında değiştiğini söyledi.

DOSABSİAD’ın Deloitte firması ile DOSABSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Aile Şirketleri Anayasası’ konulu seminer, sanayicilerden büyük ilgi gördü.
Seminerin açılışında konuşan Yedikardeş, 50 yıl ve üstü şirketlerin sanayi şehri Bursa’da bile parmakla gösterilecek kadar az olmasından yakındı. Türk aile şirketlerin kalıcılığının Avrupa’daki şirketlere nazaran yüzde 50 oranla düşük olduğunu belirten Yedikardeş, aile şirketlerinin ömrünün Avrupa’da ortalama 85 yıl olduğunu fakat bu durumun Türkiye’de bu ömrün 40 ile 45 yıl arasında değiştiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Şirketler için ‘Aile Anayasası’ nın önemli olduğuna vurgu yapan Yedikardeş, “Şirketlerimizin sürdürülebilir olması için, gelecek nesillere aktarılabilir olması için, şirket içi aile anayasası gibi bir uygulamayı önemsiyoruz. Şirketlerin yaşam süreleri insan ömürlerinden çok daha uzun olabilmelidir. Şirketlerimizin uzun yıllar boyunca sapasağlam ayakta kalabilmesi adına püf noktası olarak; yönetim fonksiyonlarının ve kimin ne iş yapacağının, şirketleri kuran ailelerde gelecek kuşakların pozisyonları ve görev tanımlarının belirlenmesi yatıyor. Şirketlerin gelecek nesillere devredildiğini konuşulması da heyecan veriyor” dedi.

Yedikardeş’in ardından sanayicilere ‘Şirketler için Aile Anayasası’ hakkında bilgi veren Deloitte Risk Analiz Ortağı Evren Sezer ise aile şirketi olmanın güçlü ve zayıf yanlarından bahsetti. Evren Sezer, şirkete adanmışlık, çalışma saatlerinin sorgulanmayışının, para gibi unsurların ikinci planda kalması gibi unsurların, aile şirketi olmanın avantajlarından olduğunu; dezavantajlarının başında ise gelecekte şirketin liderinin kimin olacağının belirli olması ya da olmaması durumunun doğuracağı sonuçların geldiğini söyledi.
Evren Sezer, aile şirketlerinde karar alma mekanizmasının daha hızlı işlediğine dikkat çekerken, profesyonel yönetim ile şirket sahipleri arasında anlayış farklılıklarının olabileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: