"Türk-Alman Parlamento Grubu" göreve hazır

ESSEN (İHA) - Türkiye Araştırmalar Merkezi tarafından da desteklenen ve 21'i SPD, 11'i CDU, 4'ü FDP ve 2'si Yeşiller'den olmak üzere toplam 38 milletvekilinden oluşan 'Türk-Alman Parlamento Grubu', bugün 'Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Parlamentosu'nda yapılan bir toplantıyla basına tanıtıldı.

TC Almanya Büyükelçisi Osman Korutürk, Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen ve Kuzey Ren Vestfalya Parlamento Başkanı Ulrich Schmidt'in de katıldığı toplantıda, Türk-Alman Parlamento Grubu Başkanlığı'na SPD eyalet milletvekili Wolfgang Röken, yardımcılığına da Thomas Kufen seçildi.

Reklam
Reklam

Toplantıda bir konuşma yapan Büyükelçi Osman Korutürk, kurulan grubun Türk-Alman ilişkileri açısından çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye dışında en fazla Türk'ün yaşadığı ülke olan Almanya'da, Türk-Alman ilişkilerinin öteden beri iyi olduğunu söyleyen Korutürk, Almanya'daki Türk göçmenlerin entegrasyonu konusunda özellikle Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin çalışmalarının takdire değer olduğunu vurguladı.

Kurulan Türk-Alman Parlamento Grubu'na Almanya'daki "İslam Din Dersleri" konusundaki çalışmalarda işbirliği öneren Büşükelçi Korutürk, "13 milyon müslümanın yaşadığı Avrupa'da, müslümanlık dış etkilere açık. Bu insanlar kendi yaşayışlarına uygun bir 'İslam dini' modeli arıyorlar. Biz 'Türk İslam Modeli'nin en uygun olduğunu düşünüyoruz, çünkü Türkiye'de yaşanan İslam, her zaman gelişimi de beraberinde getirmiştir. Bu çerçevede yapılacak her tür çalışmada üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız" dedi.

'Türk-Alman Parlamento Grubu' oluşumuna büyük destek veren Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen de yaptığı konuşmada, Almanya'da ve özellikle Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşayan Türk göçmenlerin, iki ülke arasındaki başta ticari olmak üzere çok yönlü ilişkileri geliştiren bir unsur olduğunu belirterek, 800 bini aşkın Türk'ün yaşadığı eyaletteki ticari ilişkileri yoğunlaştıran Türk girişimcilerin önemine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Bu grubun, İsrail, Filistin, Polonya ve Baltık cumhuriyetlerinden sonra kurulan 5. grup olduğunu ifade eden Kuzey Ren Vestfalya Parlamento Başkanı Ulrich Schmidt ise, "Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau, 2 yıl önce Türkiye'yi ziyareti sırasında Almanya-Türkiye ilişkilerini güçlü kökleri olan bir ağaca benzetmişti; buna ben katılıyorum, ama bu ağacın dallanıp budaklanmasını sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Başkanlığa seçilen Wolfgang Röken ise, böyle bir grubun kurulmasının zamanın çoktan gelmiş olduğunu ve Türkiye ile NRW eyaleti arasındaki ilişkilerin bu yolla derinlik ve ivme kazanacağını kaydetti.