'Türk-Amerikan ilişkilerinin kimyası değişti'

"Amerika'nın gözünde Erdoğan'ın bir lider olarak güvenilirliği oldukça azalmış durumda"

Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanı Ömer Taşpınar, "Amerika'nın gözünde Erdoğan'ın bir lider olarak güvenilirliği oldukça azalmış durumda" görüşünü savunurken Gezi'den itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin "kimya, kalite, düzeyinin radikal bir şekilde değiştiğini" öne sürdü.

ABD'de yönetimdeki demokratlara yakınlığı ile bilinen Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanı Ömer Taşpınar, Hükümet-Gülen kavgasının Türk-Amerikan ilişkilerine yansımasını değerlendirirken Gezi olaylarından itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin "kimya, kalite, düzeyi radikal bir şekilde değiştiğini" savundu.

Reklam
Reklam

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Ömer Taşpınar, Türkiye'deyolsuzluk soruşturması ile ilgili olarak dile getirilen komplo iddiaları için komplo teorilerinin çocukluktan bu yana "beyinleri kazındığını" söyledi.

Ömer Taşpınar'a göre Gezi Parkı olaylarından itibaren Türk-Amerikan ilişkilerinin "kimyası, kalitesi, düzeyi radikal bir şekilde" değişti. National War College öğretim üyesi de olan Taşpınar, "Amerika'nın gözünde Erdoğan'ın bir lider olarak güvenilirliği oldukça azalmış durumda" diye düşünüyor.

-"ERDOĞAN BİR BAKIMA, BİRAZ SERSERİ MAYIN GİBİ"

Gezi olaylarına verdiği tepki, Mısır'daki askeri darbeyi İsrail'e bağlaması ve son olaylarda Amerikan Büyükelçisine, İsrail ve ABD'ye karşın kullandığı söylem nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın Beyaz Saray'da ve Başkan Barack Obama'nın gözünde "sorunlu bir lider" haline geldiğini savunan Taşpınar, şu savları da dile getirdi:

"Türkiye'nin, bana göre Amerika'nın gözünde, özellikle Beyaz Saray'ın gözünde, artık gittikçe öngörülmesi zor, ne diyeceğini tahmin edilmesi zor bir liderle yönetildiği ve bu liderin, Tayyip Erdoğan'ın bir bakıma, biraz serseri mayın gibi nereye gideceğinin belli olmadığı yönünde bir algılama oluşmuş durumda. Bu da ilişkilere negatif olarak yansıyor."

Reklam
Reklam

-"İKİ KUTUPLU ÇATIŞMA DEMOKRATİKLEŞMEYE ZARAR VERİYOR"-

Buna karşın Taşpınar, Amerika'nın sonuçta Türkiye'nin önündeki sorunları çözmesi, daha iyi bir demokrasi haline gelmesi, Avrupa Birliği'yle bütünleşmesi ve istikrarlı hale gelmesini istediğini belirtiyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetiyle Gülen hareketi arasındaki iki kutuplu çatışmanın gitgide bir iktidar mücadelesine döndüğü uyarısında bulunan Taşpınar, bunun Türkiye'deki demokratikleşme sürecine zarar verdiğine inanıyor.

Türkiye'deki "muhalefetin güçsüzlüğü"nden dolayı Başbakan Erdoğan'ın "otoriter yapısı"na en ciddi muhalefetin Gülen cemaatinden geldiğini kaydeden Taşpınar, ancak Gülen hareketinin de "ne kadar demokratik olduğu" konusunda soru işaretleri bulunduğunu da söylüyor. (ANKA)