Türk-Arap Dünyasında Akademik Alışveriş Devri Başlıyor

Suudi Arabistan Krallığı’nın düzenlediği “Bilim ve Kültür Günleri” İstanbul’da başladı. İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde...

Suudi Arabistan Krallığı’nın düzenlediği “Bilim ve Kültür Günleri” İstanbul’da başladı. İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde üç gün sürecek olan etkinliğe, birçok ülkeden siyaset adamı, akademisyen, yatırımcı ve ziyaretçi katılıyor.

Son yıllarda akademik alanda mesafe alan Suudi Arabistan, dünyanın en büyük on bilim ve teknoloji üniversitesinden birine sahip. İki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı sayılabilecek programda Arabistan’da yaşanan bilim, eğitim ve kültür alanındaki değişimler masaya yatırılacak. Bunun yanı sıra, düzenlenen bilim ve kültür günleri ile yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi de amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

“Bilim ve Kültür Günleri” nin açılışına katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet , dünyada sınırların yükseköğretim anlamında da yavaş yavaş kalktığına dikkat çekti. Hem öğretim üyesi hem de öğrenci değişimleriyle başka ülkelere gitmenin çok olağan bir hale geldiğini belirten Yunus Söylet, şimdi ise yetişmiş insan kaynaklarının uluslararası dolaşımının önem kazandığını belirtti. İstanbul Üniversitesi Rektörü, bu noktada üniversitelerin birbirine denk olması gerektiğini vurgulayarak, bu tür etkinliklerin tarafları birbirine yakınlaştırıp akademik alışverişi kolaylaştıracağını dile getirdi.
Basın toplantısından konuşan Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanlığı dış ilişkilerden sorumlu genel müdür Prof. Dr. Salim el Malik, bakanlık olarak gönüllerinden geçenin daha çok öğrencinin Türkiye’ye gelmesi olduğunu söyledi. Malik, yurt dışında okuyan 150 bin Arap öğrencinin 50 bininin ABD’de okuduğuna dikkat çekti; Arap öğrencileri Türkiye gibi ülkelere yönlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.
28-30 Mart günleri arasında gerçekleşecek etkinlikte Türkiye–Suudi Arabistan İlişkileri ve Geleceği, Kadın ve Uluslararası Eğitim ile Türkiye ve Suudi Arabistan Edebiyatında Etkileşim gibi çeşitli konularda sempozyumlar düzenlenecek.

Reklam
Reklam

Sempozyumların yanı sıra geleneksel kıyafet ve resim sergileri de yer alan programda, şiir okuma ve güzel yazı yarışması da düzenlenecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: