"Türk askeri de yer almalı"

ANKARA (İHA) - Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sanan Ağa Kasap, ABD'nin Irak'a bir askeri operasyon düzenlemesi durumunda, uluslar arası güç içinde Türk askerinin de yer almasını istediklerini söyledi.

Başbakan Abdullah Gül, Sanan Ağa Kasap ile Başbakanlık merkez binada 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmede, Irak'ta yaşayan Türkmenlerin sorularını Başbakan Gül'e ileten Kasap, Türkmenlerin kendi dilleri ile eğitim yapmalarının, gayrimenkul alım-satımında bulunmalarının, ticari araçların alım-satımının yasaklandığını, verimli topraklarına el konulduğunu söyledi. Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasını istediklerini kaydeden Kasap, Irak'ın yönetiminin Irak halkının iradesiyle belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Kasap, ileride Irak'ta birden fazla bölgeli bir yapının ortaya çıkması durumunda bu bölgelerden birinin de Türkmen bölgesi olması konusunda Türkiye'den destek beklediklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Kasap'ın bu sözleri üzerine Başbakan Gül ise, Türkiye'nin Irak'ta yaşayan Türkmenlerin hakları konusunda son derece duyarlı olduklarını ve bu hakların korunması konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.

"ULUSLARARASI GÜÇLERDE İSTERİZ Kİ TÜRK ASKERİ DE YER ALSIN" Gül, son dönemdeki gelişmelere rağmen, bölgede herhangi bir savaş durumu yaşanmaması için ellerinden gelen çabayı sarf ettiklerini, sorunların barışçı yollardan çözümü için uğraş verdiklerini söyledi. Kasap, Başbakanlık'tan ayrılışında yaptığı açıklamada, Başbakan Gül'e Londra'da gerçekleştirilen Irak'ın geleceğiyle ilgili muhalefet toplantısına ilişkin bilgi verdiklerini, Türkmenlerin uğradığı haksızlıkları anlattıklarını ifade etti. Kasap, Irak'a düzenlenecek muhtemel bir askeri operasyona ilişkin endişelerini de Başbakan Gül'e ilettiklerini söyledi.

Kasap, Türkiye'den askeri yardım talebinde bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine, "Oraya eğer bir operasyon olursa uluslararası kararla olur. Bu uluslararası kararla olursa elbette ki Türkiye onun içinde mutlak yer alır, ama bu Türkiye'nin vereceği bir karar. Ama eğer uluslararası güçler gelirse bizim gönlümüz ister ki Türkiye askeri onlarla olsun" değerlendirmesinde bulundu. Kasap, 'Bu isteğinizi sayın Başbakan'a ilettiniz mi, bu konuda kendisi size bir şey söyledi mi?' sorusu üzerine, "Onlar işitirler, duyarlar ama cevap vermezler. Sonradan tatbikata bakarız" dedi.

Reklam
Reklam

Kasap Irak sınırında bir hareketlilik yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine, "Hayır şimdiye kadar bunun haberini almadık" ifadesini kullandı.