Türk Barter Reel Sektöre Barter'la Ödeme Fırsatı Veriyor

Türk Barter, yeni başlattığı uygulamayla reel sektörün borçlarını yeniden yapılandırmaya ve ödeme gücü bulunan ancak...

Türk Barter, yeni başlattığı uygulamayla reel sektörün borçlarını yeniden yapılandırmaya ve ödeme gücü bulunan ancak finansal sıkıntısı olan firmalara özel projeler sunmaya başladı. Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sırrı Şimşek, geliştirilen borç yapılandırma sistemi ile ekonomik krizdeki şirketlerin nakit sıkıntısı sorununa çözüm getirildiğini, borç yapılandırması ve alacak yönetiminde barter sistemini kullanmak isteyen her şirkete özel projeler hazırlandığını ifade etti.

Şimşek, Türk Barter'ın Türkiye ekonomisinin ilk yarısında daralan ve nakit sıkışıklığı içinde bulunan iş dünyasına yönelik başlattığı uygulamayla reel sektörün borçlarının yeniden yapılandırıldığını kaydetti. Dr. Sırrı Şimşek, borç yapılandırma modelinin ekonomik krizi güç birliği yaparak aşmaya karar veren 6 bine yakın Türk Barter firması ile yapılan ortak çalışmayla oluşturulduğunu, bu sistemle Türk Barter'ın firmalara destek kredisi verip darboğazdan geçmelerini sağladığını vurguladı. Yeni yöntem hakkında çarpıcı tespitlerde bulunan Şimşek, barter sistemi hakkında şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

“Barter sistemi, ekonomilerin vazgeçilmez değer birimi ve değişim aracı olarak ürettiği paranın kısmen de olsa yerini alabilecek; spekülasyonlardan etkilenmeyen, gerçek değerini üretimden alan bir finansman modelidir. Dünyada, özellikle de ABD'de 40 yıldan bu yana uygulanan barter sisteminin Türkiye'deki geçmişi 18 yıla dayanır. Türk Barter ise 16 yıldır barter sisteminin Türkiye’deki kurucusu ve güçlü bir teknolojik alt yapıya sahip, 1994 yılından bu yana IRTA’da Avrupa’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesiyim ve Barter Etik Komite Başkanı olarak bulunuyorum. Amacımız global çevrelerde barter (takas) sisteminin önemine ilişkin farkındalığı arttırmak.”

“Barter kanunu çıkmalı mı? Ne gibi faydaları olacak?” sorusuna Şimşek, “Güçlü finansal araçlar ile teknolojik alt yapıya, uluslararası sertifika ile belgelendirilmiş kuruculara, tecrübeli ve yetişmiş personele sahip olarak hizmet vermelidir. Oysa Türkiye'de yeni kurulan şirketlerin barter sistemini çok kolay işletebileceklerini düşünerek hiçbir altyapıya, yetişmiş personele ve finansal güce sahip olmadan üyelerine hizmet vaatlerinde bulundukları gözlemlenmektedir. Barter sisteminin en önemli iş süreci, şirketlerin likidite sıkışıklığında barter modeli ile ihtiyaçlarını karşılamalarına aracı olmaktır. Bu süreçte alıcının özellikle kredilendirmesi söz konusu olduğunda, sistemin borç-alacak dengesi gözetilmelidir. Karşılıksız verilebilecek krediler, barter sistemine ileriye dönük olarak çok ciddi zararlar verecektir” yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

“BARTER ŞİRKETİNİN İLGİ ALANI ATIL KAPASİTE ÜZERİNEDİR”

Stokların barterla nasıl eritebileceğine ilişkin olarak da Şimşek, şunları söyledi:

“Barter sistemi firmaların (ya da devlet) nakit para karşılığında satabildiği değerlerle ilgilenmez. Barter şirketinin ilgi alanı atıl kapasite üzerinedir. Yani şirketlerin stoklarında bulunan, girişimlerine karşın satamadığı mal ve hizmetlerle ilgileniyoruz. Bu durumda sisteme üye şirketler ellerindeki atıl kapasiteyi sisteme sunuyor, bu atıl kapasitenin meydana getirdiği maddi değer karşılığında da sistemde bulunan on binlerce üründen ihtiyaç duyduğu mal ve hizmeti nakit para ödemeksizin alabiliyor.”

Şimşek, sundukları hizmetler ve yeni projeleri ile ilgili olarak, “Dev bir pazar imkanı sunuyoruz. Satışları ve karı arttırıyoruz. Yüzde 100 tahsilat garantisi sağlıyoruz. Atıl kapasitenizi değerlendiriyoruz. Ücretsiz ve etkin reklam sağlıyoruz. Risklerinizi yok ediyoruz. Ekonomik krizlere çözüm sunar. Kısacası barter sistemi; stoklara, durgunluğa, tahsilat risklerine ve güvensiz satışlara son verir” dedi.

Reklam
Reklam

Barter sisteminin uluslararası ticaretteki yaygınlığına ilişkin soru üzerine de Şimşek, “Her sene Birleşik Devletler’de gerçekleştirilen Uluslararası Karşılıklı Ticaret Birliği Toplantısı’na katılıyoruz. Dünyanın her yerinden 45 temsilci bu toplantıya katılıyor. Temsil edilen ülkeler arasında Çin, Singapur, Güney Amerika, Yeni Zelanda, Fransa, Portekiz ve Amerika Birleşik Devletleri de var” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: