Türk basınında görsellik ön planda

Ankara - Bahçeşehir Üniversitesi'nden Doç. Dr. Melih Zafer Arıcan'ın günlük gazetelerde fotoğraf kullanımıyla ilgili olarak yaptığı araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu.
Türkiye'deki tirajı 250 binin üzerinde 7 gazete izlenerek yapılan araştırmada elde edilen veriler, ABD'de yayınlanan ve tirajı 2 milyon 154 bini aşan USA Today International ile karşılaştırıldı.

Araştırmaya konu olan ve tirajları 283 bin ile 644 bin arasında değişen 7 gazetede, bir hafta süren inceleme sonucu gazetelerin günde ortalama 100'er fotoğraf, tirajı 2 milyon 154 bini aşan USA Today'de ise 50 fotoğraf kullanıldığına dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

Fotoğraf sayısıyla bağlantılı olarak "Türk insanının kelimeler yerine görsel iletişimi tercih ettiği" görüşüne yer verilen araştırmada, günümüzde internet kullanımının yaygınlaşmasıyla "izinsiz fotoğraf kopyalamak ve yayınlamanın çok popüler hale geldiği" saptaması yapıldı.

Araştırmada, gazetelerde kullanılan fotoğrafların kaynağıyla ilgili değerlendirmelerin sonuçlarına da yer verildi. USA Today'de yayınlanan fotoğrafların yüzde 97.99'unun kaynağının belirtildiği, Türkiye'de ise incelenen 7 gazeteden sadece birinde bu oranın yüzde 54 olduğu vurgulandı.