Türk beyin gücü geri dönüyor

Türkiye, beyin göçüyle yurt dışına kaptırdığı yetenekli bilim adamlarını geri kazanıyor. AB Komisyonunun desteklediği "Araştırmacıların Dolaşımı" fonunun sunduğu cazip olanaklar, teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerdeki Türk araştırmacıların Türkiye'de yeniden bilim üretmeleri için kapıları aralıyor.

Dünyanın saygın üniversitelerinde akademik çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamlarından yaklaşık 40'ı, AB Çerçeve programlarının sunduğu cazip olanaklarla yurda döndü.

TÜBİTAK Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler, 7. Çerçeve programlarının pek çok paket programı bulunduğunu hatırlatarak, bunlardan Ar-Ge personeli geliştirme işlevi bulunanlarına dikkati çekti.

Reklam
Reklam

"Araştırmacıların Dolaşımı" ya da "Kişiyi Destekleme Özel Programı" adlı programın Avrupa'nın Ar-Ge insan kaynağının geliştirilmesi, beyin göçünün önlenmesi ve beyin kazanımı sağlanması, araştırmacılar için Avrupa'nın cazip hale getirilmesi amacını taşıdığını anlatan Güler, şöyle devam etti:

"Bu programdaki bireysel burslar, teknolojik açıdan gelişmiş Avrupa dışındaki ülkelerdeki deneyimli araştırmacıların AB'ye üye ve aday ülkelere dönmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Diğer yandan edinilen deneyimlerin Avrupa'da sermayeye dönüştürülmesine yönelik fırsatlar sunmak ve beyin kazanımının sağlanması, 3. ülkelerle sürekli iş birliği kurulması da diğer amaçlar arasında."

"Araştırmacıların Dolaşımı" için 2007-2013 yılları arasında Avrupa Komisyonu tarafından araştırmacılara ve kuruluşlara 4,7 milyar avro fon sağlanacağını ifade eden Güler, programın, Avrupa dışındaki ülkelerde çalışan ve Türkiye'ye dönmek isteyen Türk araştırmacıların ülkeye dönüşlerinde kolaylıklar sağladığını vurguladı.

Güler'in verdiği bilgiye göre, araştırmacıların, bu programa başvurabilmeleri için teknolojik açıdan gelişmiş bir ülkede son 4 yıl içinde en az üç yıl araştırmacı olarak çalışmaları gerekiyor. Ülkeye geri dönmeye karar verdiklerinde ise ya bir sanayi kuruluşu ya da üniversite gibi ev sahibi bir kuruluş bulmalılar. Onlarla bağlantıya
geçtikten sonraki aşama, Türkiye'de yapacakları projelerini Avrupa Komisyonuna sunmaları ve ardından da Brüksel'deki yetkililerin projelerini desteklenmeye değer görmeleri. Olumlu bir yanıtın ardından araştırmacıya fon sağlanmış oluyor. Son olarak da Türkiye'de çalışan araştırmacının masrafları üç yıla kadar Komisyon tarafından karşılanıyor.

Reklam
Reklam