Türk bilim adamlarının başarısı

ANKARA (İHA) - Türk bilim adamları, şarap ya da sirke yapımında kullanılan üzümlerin posalarının insan sağlığına faydalı olabileceğini ortaya çıkardı.

New York Times Gazetesi'nde yayınlanan habere göre, Türk doktorları bir başarıya daha imza atarak, üzüm posalarının insan sağlığına faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmayla ilgili makalesi Gıda ve Tarım Bilimi Dergisi'nde yayınlanan Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Dr. Osman Sağdıç, "Üzüm posası özü bakterilere karşı doğal bir silahtır" açıklamasında bulunurken, Türkiye'de şarap yapımında yaygın olarak kullanılan kırmızı ve beyaz üzümlerin posasını kullanarak bir araştırma yaptı.

Reklam
Reklam

Yapılan araştırma sonucu posanın kurutulup öğütülmesinden hazırlanan özde, şarapta oksitlenmeyi önleyen maddeden yüksek oranda bulunduğu ortaya çıktı. Söz konusu öz, pek çok zararlı bakterinin üremesini de engelliyor. Türk bilim adamları, dünyada bol miktarda bulunan, ancak hayvan yemi olarak değerlendirilen üzüm posasının, doğal ve düşük maliyetli bir katkı maddesi olarak da gıdalarda kullanılabileceğini ifade ediyor.