Türk bilim adamlarının "klon" başarısı

TÜBİTAK,''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri olan ''Boz'' ırkı klonlandı.

İSTANBUL (A.A) - TÜBİTAK, İstanbul (İÜ) ve Uludağ üniversiteleri iş birliğinde yürütülen ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri olan ''Boz'' ırkı klonlandı.

Proje kapsamında, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki boz ırk boğadan alınan doku parçasından üretilen hücrenin, taşıyıcıya aktarılması sonucu klonlanan yavru buzağı, İÜ Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Bölümünde dünyaya geldi.

Proje ve doğum hakkında AA muhabirine bilgi veren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Sezen Arat, 2000 ve 2001 yıllarında sığır ve domuzların klonlanması çalışması için yurt dışına gittiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Projenin, yerli sığırların ileri tarihlerde yok olması halinde geriye getirilebilme şanslarının olup olmadığını anlamayı amaçladığını kaydeden Doç. Dr. Arat, birkaç yerli ırk seçtiklerini, bunlardan birinin de ''Boz'' ırkı olduğunu ifade etti.

Çiftlikte 4 yıl süren çalışma sonucunda, 4 yaşındaki bir boz ırk boğadan doku parçası alınarak, hücre geliştirdiklerini ve o ırkın klonlamasını yaptıklarını belirten Doç. Dr. Arat, klon embriyoların, İÜ'de bir taşıyıcı sığıra aktarıldığını anlattı.

Buzağının hayatta kalması bakımından doğumundan itibaren geçecek bir haftanın çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sezen Arat, İÜ Veteriner Fakültesinde kalacak olan buzağıyı sürekli takip edeceklerini kaydetti.

Doç. Dr. Arat, ''Normalde, dünyada sığır klonlanmış bir hayvan. Ancak dünyada ilk defa Anadolu yerli sığırlarından biri 'boz' ırkı klonlanmış oldu. Bu dünyada bir ilk'' dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Arat, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile 10 üniversitenin dahil olduğu Türkiye'nin ilk hayvan gen bankası projesini de yürüttüklerini ve çok sayıda yerli hayvan ırkına ait DNA, hücre ve embriyonun dondurulduğunu anlattı.

Reklam
Reklam