Türk bilimadamına büyük ödül

GAZİANTEP (İHA) - İngiltere Cambridge'de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi, Gaziantep Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar'ı 2002 yılının Uluslararası Bilim Adamı seçti. Prof. Dr. Metin Tulgar, kronik ağrıların kontrolü, vasküler hastalıklar ve hareket özürlüleri tedavi amacıyla kullanılan beyin pillerinden geliştirdiği projesi ve elektronik sinir uyarımı konusuna katkıları dolayısıyla bu ödüle layık görüldü. Prof. Tulgar'ın ödülü olan altın madalya, yazılı bir belge eşliğinde posta yolu ile Gaziantep'e gönderildi.

Reklam
Reklam

BEYİN PİLİNE TÜRK DAMGASI VURDU 15 yıl süren bilimsel çalışmalar sonucu beyin pillerinde yeni bir teknik geliştiren Prof. Dr. Metin Tulgar, Liverpool Tıp Fakültesi'nde doktorasını yaptıktan sonra ABD'de Philadelphia Thomas Jefferson Üniversitesi'nde beyin pilleri araştırmalarına katıldı. Burada yaptığı araştırmalar sonunda beyin pilleri için yeni bir teknik geliştiren Prof. Dr. Metin Tulgar'ın konuyla ilgili uluslararası saygın bilimsel dergilerde 10 civarında makalesi yayınlandı. Bilimadamları da Prof. Tulgar'ın çalışmalarına atıfta bulunan makaleler yayınladı. Geliştirdiği teknikle arıza riskini sıfıra indirip kullanım süresini de ömür boyu uzatarak beyin piline Türk damgasını vuran Tulgar, bu alanda büyük bir çığır açtı.

İçinde çok sayıda elektronik devre bulunan Amerikan üretimi beyin pillerinin pabucunu dama atan Tulgar, elektronik devrelerin yerine özel dizayn edilmiş bobin sistemini geliştirdi. Hastaya ameliyatla takılan Amerikan elektronik pillerinin arızası halinde ikinci bir ameliyat daha gerekirken, Tulgar'ın geliştirdiği piller sayesinde bu durum tamamen ortadan kalkmış oldu. Amerikan yapımı beyin pillerinin maliyeti ameliyatla birlikte 30 bin doları bulurken, Prof. Dr. Tulgar, daha gelişmiş beyin pilinin maliyetini 500 dolara kadar düşürdü. Bu sayede, beyin pillerinin omuriliğe takılması için yapılan toplam ameliyat masrafı bin 500-2 bin dolara kadar indi.

Reklam
Reklam

AMERİKAN PİLLERİNİN 20 DE 1'İ FİYATINA Omuriliğe yerleştirilen ve yaydığı elektromanyetik frekans dalgaları sayesinde sinirleri duyarlı hale getiren beyin pilleri sayesinde konuşamayan insanların konuşabildiği, yürüyemeyen insanların yürüyebildiği, ellerini açamayan kişilerin ellerini açtığı ve özellikle spastik çocuklarda 7-8 yaşlarına kadar yapılacak bir uygulamayla yüzde 60'lara varan bir iyileşme sağlanabildiği kaydedildi.
Uluslararası Bilim Adamı ödülüne layık görülen Gaziantep Üniversitesi Biofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, bu ödülü almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

İHA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Tulgar, 15 yıllık bilimsel çalışmanın ürünü olarak beyin pilleri projesini gerçekleştirdiğini belirterek, "Daha önce tıpta Amerika'nın geliştirdiği beyin pilleri kullanılıyordu. Çok sayıda elektronik devreleri bulunan bu beyin pillerinin bir devrenin arızası halinde ikinci bir ameliyat gerekiyordu. Ayrıca maliyeti 30 bin dolar gibi yüksek rakamları buluyordu. Oysa benim geliştirdiğim pillerde arıza riski sıfıra indirgendi. Bu piller ömür boyu güvenli ve etkili kullanılabiliyor. Özel dizayn edilen bobinlerle yapılan beyin pillerinin maliyeti ABD'nin ürettiği beyin pillerine göre 20'de 1 oranında daha ucuz. Bin 500 dolara beyin pilleri takılabilir. ABD'nin beyin pilleri bir hastaya 30 bin dolara takılabilirken, bizim geliştirdiğimiz beyin pillerinden aynı fiyata 20 hastaya takma imkanı sağlandı" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Metin Tulgar, Türkiye'de bunun üretiminin şu anda imkansız olduğunu bunun için de maddi kaynak ve çok iyi bir araştırma grubunun kurulması gerektiğini belirtti.

Prof.Dr. Metin Tulgar, beyin pillerine Türk damgasını vurmanın gururunu yaşarken, bu pillerin seri üretimini gerçekleştirmek için maddi destek bekliyor.