TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, tohum ithal eden ülke konumundan ihracatçı bir ülke konumuna geldiklerini söyledi. Gençer, "Geliştirdiğimiz tohumlarımız dünya kalite standartlarının üzerindedir.” dedi.
Türkiye Tohumcular Birliği’ne bağlı alt birliklerden olan Bitki Islahçıları Alt Birliği, ‘Bitki Islahçıları Günü’nü kutladı. Ankara’da Türkiye Tohumcular Birliği’nde (TÜRKTOB) düzenlenen programda yapılan konuşmalarda Türk bitki ıslahçısının dünya ile rekabet edebilen ürünler geliştirdiğine vurgu yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak’ın da katıldığı programda konuşan Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Doç. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, Türkiye’de 1920 yıllarında başlayan bitki ıslahı çalışmaları çerçevesinde özellikle tarla bitkileri konusunda geliştirilen çeşitlerin ekim alanlarının yüzde 100’e vardığını söyledi. Sebze ve diğer türlerde bu oranın şu anda istenilen seviyede olmadığını, fakat çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Bağcı, bitki ıslahçılığının emek isteyen zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Bağcı, “Sadece ülkemizde değil, dünyada da tarlada, bahçede çalışan, emek sarf eden bitki ıslahçılarının sayısı gün geçtikçe azalmakta. Bitki ıslahçılığı toplumumuzda çok bilenen bir konu değil. İnsanlar yediği ekmeğin altında yatan gerçeği aramıyor, önüne gelen sebzeyi, meyveyi yiyor. Bu sektöre genç, taze kanlara ihtiyacımız var.” dedi.
TÜRK BİTKİ ISLAHÇISININ BÜYÜK BAŞARISI
TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer de, "Dünyada söz sahibi olan firmaların başardığı çeşitlerle bugün yarışabilecek çeşitler geliştirmeyi başardık. Bu bitki ıslahçılarının büyük başarısıdır." dedi.
Türkiye tohumculuğunda özellikle son 10-15 yıl içerisinde önemli gelişmeler yaşandığını ve büyük başarılara imza atıldığını vurgulayan Gençer, “Biz genç ve dinamik bir sektör olarak 150 yıl önce bu işe başlayan ve bugün dünyada söz sahibi olan firmaların geliştirdiği çeşitlerle bugün yarışabilecek çeşitler geliştirmeyi başardık. Bu bitki ıslahçılarımızın büyük başarısıdır. Bugün artık ithalatçı değil, ihracatçı bir ülke konumuna geldik. 120 milyon doları geçen ihracatımızla artık ihracatçı bir ülke konumundayız. Geliştirdiğimiz tohumlarımız dünya kalite standartlarının üzerindedir.” açıklamasını yaptı.
"DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİR DURUMDAYIZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise “Eğer dünya ile rekabet edebilen bir tarım sektörünüzün olmasını istiyorsanız, bu alanda dışa bağımlı kalmak istemiyorsanız mutlaka kendi çeşidinizi geliştirmek zorundasınız.” dedi.
Burak, şunları ifade etti: “Baktık ki, geldiğimiz nokta itibariyle şu anda dünya ile rekabet edebilir bir durumdayız. İthalattan ihracata geçtik. Yerli tohum kullanım oranları ne olursa olsun, Türkiye bütün tohumlarda kendine yeten bir ülke konumundadır. Özellikle hububat ve bakliyatta yüzde 100 yerli tohumlar kullanılıyor. Tarla sebzelerinde tohumların yüzde 80’i yerli çeşitler. Örtü altında çok zayıftık, ama çok ciddi bir yatırım yaptık, ciddi bir proje ortaya koyarak yerli hibrit sebze tohumu kullanımı oranımız yüzde 50’lere çıktı. Aynı zamanda bu tohumları ihraç ediyoruz.”
Kutlama programı çerçevesinde Türk bitki ıslahına emek veren ve katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara çeşitli ödüller verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz