İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (Süsbir) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Katar'ın FIFA 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle süs bitkisi sektörü için büyük fırsat olduğunu düşündüklerini ifade ederek, "Süsbir ticari heyeti olarak Katar'a ilk gezimizi şubat ayında yaptık. Bu yıl da görüşmeleri sürdürecek ve geliştirmeye çalışacağız. Dünya kupasında şehir peyzajının Süsbir üyelerine emanet edilmesini sağlamak öncelikli planlarımızdan." dedi.
Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süs bitkileri sektörünün geçen yılı, toplamda 5 bin hektar üretim alanı ve 5,2 milyar lira süs bitkisi üretimiyle kapattığını belirterek, Türkiye'de 2017'de yaklaşık 1,5 milyar süs bitkisi üretildiğini, verimli bir yıl geçirdiklerini söyledi.
Dündar, "Üretim açısından en uygun maliyet, en fazla fayda sağlayan sistem olan kümelenme modelini de başarıyla gerçekleştirerek sektör üyelerinin desteğiyle yüzde 10 büyüme kaydettik. Ayrıca, sektör standartları, kalite ve çalışan eğitimi konusunda oldukça iyi yol katettik." ifadelerini kullandı.
Günümüzde uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin yolunun yüksek verimlilik, kaliteli mal ve hizmet üretiminden geçtiğini vurgulayan Dündar, "Ülkemizde 2017 yılına kadar kesme çiçekler dışında belirlenmiş süs bitkileri kalite standartları bulunmamaktaydı. Süs bitkileri standartlarının oluşturulması amacıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından sektörümüze özel 3 resmi standart yayımlandı. Bu 3 standart Süs Bitkileri-İsimlendirme, Süs Bitkileri-Fide ve Fidanlar-Biçim, Kodlandırma ve Ölçülendirme, Süs Bitkileri-Üretim-Terimler ve Tanımlar'dır." şeklinde konuştu.
- "Gözümüzü özel sektöre ve ihracata dikmiş durumdayız"
Ahmet Dündar, sektörün, 2018 büyüme beklentisini yüzde 8 olarak belirlediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu yıl üretim kalitesi ve çeşitliliği artırarak ihracatın da aynı oranda artarak devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde hava trafiğinin başlayacağı 3. havalimanından da sektör olarak yararlanacağız. Süs bitkileri, Türkiye’de ithalat ve ihracat oranları konusunda dengeli olan bir sektör. Geçmişte sadece Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan ve Irak’a, yani ülkemizin doğusunda yer alan ülkelere ihracat yapıyorduk. 2017'de batıya açılarak Hollanda ve İtalya’ya ihracat yapmaya başladık. İhracat oranlarımız gün geçtikçe artıyor. Nitekim 2016 ithalatı 87,2 milyon dolar, ihracatı 81,6 milyon dolardı. 2017 ithalatı 83 milyon dolar, ihracatı 85,5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
İç piyasada belediye alımlarındaki azalmaya bağlı olarak satışlarda düşüş öngörüyoruz. Dolayısıyla gözümüzü özel sektöre ve ihracata dikmiş durumdayız. Yaptığımız çalışmalar neticesinde üretim çeşitliliğini ve kaliteyi artırarak bu konuda başarı elde edeceğimizi düşünüyoruz."
- "Katar, süs bitkileri konusunda istekli"
Süsbir Yönetim Kurulu Başkanı Dündar, sektörün KDV düzenlemesi talep ettiğini belirterek, halihazırda yüzde 18 olan KDV'nin, yüzde 8'e çekilmesi için görüşmelerinin devam ettiğini, yakın zamanda Bakanlar Kurulu kararıyla bu sıkıntının giderileceğine dair görüş aldıklarını, hükümetin sektörün beklediği bu büyük müjdeyi vereceğine inandıklarını söyledi.
Süs bitkilerinin lüks tüketim malları ile eş değer görülmemesi gerektiğini kaydeden Dündar, Süsbir ticari heyeti olarak bu yıl Katar’a bir gezi gerçekleştirdiklerini, her alanda Türkiye ile iş yapmaya açık olan Katar'ın süs bitkileri konusunda da istekli olduğunu dile getirdi.
Dündar, "Katar'ın FIFA 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle süs bitkileri sektörü için büyük fırsat olduğunu düşünüyoruz. Süsbir ticari heyeti olarak Katar'a ilk gezimizi şubat ayında yaptık. Bu yıl da görüşmeleri sürdürecek ve geliştirmeye çalışacağız. Dünya kupasında şehir peyzajının Süsbir üyelerine emanet edilmesini sağlamak öncelikli planlarımızdan." diye konuştu.
- "Süsbir portalı geliştirmek en öncelikli hedeflerimizden"
Ahmet Dündar, sektör mensuplarının ve dernek yönetiminin Süs Bitkileri Peyzaj Teknik Şartnamesi'nin hazırlanması için çaba sarf ettiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
"Sektörümüzde büyük bir eksiklik olan ortak dil ve anayasa niteliğinde bir çatı dokümanın olmaması, üretimde ve uygulamada sorunlara yol açmakta. Süsbir olarak sektörümüzün çatı dokümana ulaşması için adım attık ve bir çalışma komisyonu oluşturduk. Üretici, proje firması ve uygulama firmalarından oluşan bu komisyon, sektörün her aşamasında görev yapan, mesleğinde uzman kişilerden oluşuyor. Bu çalışma komisyonu, projenin sonunda bir teknik şartname örneği hazırlayacak ve ilgili tüm kurum kuruluşlarla bu raporu paylaşacak."
Dündar, günümüz koşullarında teknolojinin imkanlarını kullanarak üreticiyle alıcıları buluşturmaya başladıkları dijital satış ortamı Süsbir portalı geliştirmeye öncelik vereceklerini de bildirdi.