Türk çiftçisi doğa ile savaşıyor

İZMİR (İHA) - Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde üzüm üreticileri soğuk havaya karşı ilginç yöntemler geliştiriyor. Bir üzüm üreticisi geliştirdiği yöntem ile bağ çubuklarının tamamını özel izolasyon süngeri ile kapladı.

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ne bağlı Dadağlı Köyü'ndeki üzüm üreticileri her yıl soğuk hava nedeniyle yaşadıkları sorunlara ilginç yöntemlerlerle çareler arıyor. Bazı üreticiler bağların çubuklarını don olayından korumak için izolasyon malzemesi ile kapladı. Üreticiler yaşadıkları sorunlar nedeniyle hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını belirttiler. Üzüm üreticisi Fehmi Şanlı, "Bu yıl 10 dekarlık üzüm bağıma 2 bin 100 YTL masrafla 10 bin metre izolasyon malzemesi aldım. Bu malzeme ile tüm çubukları koruma altına aldım. Bu yıl ilk kez uyguladığım sistemle üzüm bağımı kar ve don olaylarına karşı korumaya aldım. Mart sonunda bağın çubuklarına takılan izolasyonları çıkartacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Her yıl üzüm bağının kar ve don olaylarından zarar gördüğünü belirten üzüm üreticisi Fehmi Şanlı, yaptığı koruma sistemi ile artık rahat olduğunu belirtti. 10 bin metre izolasyon malzemesini 2 bin 100 YTL'ye aldığını ve bağ çubuklarını tek tek izolasyon yaptığını belirten Fehmi Şanlı, "Kar ve don olayları olsa bile -10 derece soğuklarda bu izolasyon sayesinde bağlarıma soğuk vuruyor. Mart ayında bağların uyanmaya başladığı dönemde bu izolasyon malzemelerini çıkararak normale döneceğiz" dedi.