Türk Dalgası da Kore Dalgası gibi hayata geçirilebilir""

İSTANBUL (AA) - Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cha Young Cheol, dünyada yayılan Kore Dalgası gibi "Türk Dalgası"nın da düşünülebileceğini söyleyerek, "Türk Dalgası da Kore Dalgası gibi hayata geçirilebilir." dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Merkezince üniversitenin Rektörlük Binası'nda düzenlenen "Kore Dalgası" konulu konferansa katılan Cheol, Kore Dalgası aracılığıyla son yıllardaki hızlı yükselişi ve ardında yatan nedenleri anlattı.

Cheol, Kore Dalgası'nın günümüzdeki durumunu, popüler olmasının nedenlerini ve geleceğine ilişkin yaptığı sunumda, kültürel olarak 1950 ve 1960'lı yıllarda Amerikan kültürünün etkisi altında olduklarının altını çizerek, 1980'li yıllardan itibaren ise Batı kültürü ile Kore kültürünün karışımı olan yeni bir kültürün yaşandığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Kore Dalgası tanımının Kore kültürünü temsil ettiğini vurgulayan Cheol, şunları kaydetti:

"Kore Dalgası sözü ilk kez Çin medyası tarafından 1990'lı yılların sonunda kullanıldı. Açıkçası 1990'lı yılların sonundan 2000'li yılların başına kadar bu tanım yayılmaya başladı. Kore dalgası 4 önemli başlıktan oluşuyor. Bunların ilki Kore filmleri, ikincisi Kore dizileri, üçüncüsü Kore pop müziği ve grup dansları, dördüncü ise online oyunlar, animasyonlar, çizgi filmler, moda ve kozmetikten oluşuyor."

Başkonsolos Cheol, Kore Dalgası gibi "Türk Dalgası"nın da düşünülebileceğine dikkati çekerek, "Buraya gelmeden önce Afganistan'da görev yapıyordum. O dönemde fark ettim ki Afgan halkının büyük çoğunluğu televizyonlarında Türk dizilerini izlemeyi seviyordu. Bu anlamda düşününce Türk Dalgası da Kore Dalgası gibi hayata geçirilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kore Dalgası'nın ekonomik kazanımlarına da işaret eden Cheol, Kore yapımı sinema, çizgi film ve bilgisayar oyunlarının yurt dışına satışının yapıldığını aktararak, Kore yapımı Pororo adlı çizgi filmin 120 ülkede gösterildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Cha Young Cheol, Kore'den yurt dışına sinema ve dizi endüstrisinden yapılan direkt satışların 2015'te 7 milyar dolar olduğunu belirterek, "Kore Dalgası'nın ekonomiye dolaylı etkisi çok daha büyük. Çünkü Kore Dalgası nedeniyle, yabancılar Kore ürünlerini satın alıyor. 2015'te ekonomiye dolaylı etkisi 14 milyar dolar civarındaydi. 3-4 yıllık bir süreç içinde dolaylı etkisinin 83 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Bu nedenle de biz, Kore Dalgası'nı yumuşak güç olarak adlandırıyoruz." diye konuştu.

Kore filmlerinin Kore'deki sinema endüstrisindeki payının 1993'te yüzde 15.9 olduğunu kaydeden Cheol, "Jurassic Park adlı Amerikan filminin 1993'te elde ettiği gelirin 350 milyon dolar olduğunu duyduğumuzda inanamamıştık. Bir tek film. Bu gelir dünya genelinde satılan 1,5 milyon Hyundai arabanın satışına eşitti. İşte bu gerçek, Kore'deki anlayışı değiştirdi. Araba ya da televizyon satmanın dışında sinema sektöründen de para kazanabileceğimizi anladık. 1994'ten sonra Kore hükumeti, sinema endüstrisini desteklemeye başladı. Sinema endüstrisi de bu gerçeğin farkına vardı."

Reklam
Reklam

Cheol, 2008'den beri sinema endüstrisinin Kore'de çok daha güçlendiğini ifade ederek, yurt dışına satılan filmlerin 2015'te 55 milyon dolarlık bir gelir elde ettiğini sözlerine ekledi.

Başkonsolos Cheol, konferansın ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.