Türk Dil Kurumu'nun 70. kuruluş yıldönümü

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Reşat Doğru, Kürtçe eğitim ve öğretimin, Türkiye Cumhuriyeti'ni nerelere sürükleyeceğini kestirememenin büyük bir acizlik olduğunu söyledi. Türk Dil Kurumu'nun 70. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Türk Dil Kurulu Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı Reşat Doğru, milletvekilleri ve bilim adamları katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin son 70 yılda sağladığı gelişmelerde Türk Dil Kurumu'nun önemli bir payı bulunduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkçe'nin bilim dili olarak daha da gelişmesi için terim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Akalın, bu yönde başlattıkları çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte üniversitelerin mühendislik fakültelerinde ortak Türkçe terimle öğretim yapılmasının sağlanacağını ifade etti. Akalın, bilgisayar terimlerinin Türkçeleştirilmesinde yapılan çalışmanın da sonuçlandığını ve 10 bin bilgisayar terimine karşılık türetilen Türkçe terimlerin internette bilişimcilerin tartışmasına açıldığını kaydetti. Türkçe'nin yabancı dillerden arındırılması gerektiğine işaret eden Akalın, Türkçe'de kullanılan yabancı kelimelerin yerine kullanılabilecek yeni kelimeler türetme çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Sadık Tural ise toplantıda yaptığı konuşmada bugün dünyada 192 devlet bulunduğuna dikkat çekerek, bağımsızlıklarını kazanan sömürgeden kurtulmuş gözüken 30'a yakın ülkede hala İngilizce ve Fransızca konuşulduğunu vurguladı. Tural, Türk milletinin ise dirlik ve düzenlik taşıdığı coğrafyalarda kimsenin diline ve dinine müdahele etmediğini belirtti. Devlet Bakanı Reşat Doğru ise konuşmasında ana dile sahip çıkmanını önemine işaret etti. Ana diline sahip çıkmayan milletlerin, tarihin engin sayfaları içinde yok olup gittiklerini belirten Doğru, dilin, milli kültürü oluşturan, milletleşmeyi meydana getiren çok önemli bir kültür unsuru olduğunu ifade etti. Dilin önemi dolayısıyla çeşitli tehlikelerle, zararlı akımlarla karşı karşıya kaldığını kaydeden Doğru, özellikle küreselleşmeden ötürü bir çok ülkede ana dilin yozlaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu konuda Türkiye'nin de sorunları bulunduğuna işaret eden Bakan Doğru, "Bunlardan birincisi dilde yozlaşma, diğeri de Türkiye Cumhuriyeti'ni sonu hazin tablolarla karşılaştıracak yerel dillerle, özellikle Kürtçeyle eğitim öğretim yapmaya yönelik, tetikleyicileri belli olan eğilimlerdir" diye konuştu. Bir taraftan küreselleşme adına Anglo-Sakson patentli Amerikan kültürü ve İngiliz dili dayatılırken, Türkçe ile eğitimin küreselleşmeye engel görüldüğünü ve ihmal edildiğini ifade eden Doğru, diğer taraftan ana dil ile eğitim hakkı diye, tarihsel anlamda bir yazı geleneği olmayan, söz varlığı sınırlı ve terimleri bulunmayan bir dil olan Kürtçe ile eğitim yaptırılmaya çalışıldığını anlattı. Doğru, "Azınlık okullarının Osmanlı'yı ne hale getirdiğini bilmesi gereken aydınlarımız, kültürel özerklik ve ana dil ile eğitim hakkı gibi güya insancıl taleplerin etkisinde kalarak kendi dil, kültür ve devletlerine en büyük kötülüğü yapmaktadırlar. Nereden kaynaklandığı belli olan bu ikiyüzlü politikanın, Yüce Atatürk'ün bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni nerelere sürükleyeceğini kestirememek büyük bir acizlik ve basiretsizlikle ifade edilebilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Türk Dil Kurumu'nun çalışmalarına destek veren kişi ve kuruluşlara onur plaketi verildi. Plaket törenin sonrasında Türk Dil Kurumu'nun hazırladığı Güncel Türkçe Sözlük, internet ortamında hizmete açıldı. Güncel Türkçe Sözlüğün internette açılışını yapan Devlet Bakanı Doğru'nun sorguladığı ilk sözcük ise 'seçim' oldu. Doğru, seçimin çeşitli anlamlarını ve 'seçim'le ilgili deyimleri Güncel Türkçe Sözlük'ten öğrendi.