Türk Dili Konuşan Ülkeler Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı Nahçıvan’da Yapıldı

ANKARA (İHA) – Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde ilki düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük...

ANKARA (İHA) – Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde ilki düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, ülkeler arasındaki işbirliği imkanlarının ciddi bir potansiyel taşıdığını belirterek, “34 milyon TL’ye mal olacak yeni Dilucu Kapısı, 2013 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmet vermeye başlayacaktır” dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı’na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan Gümrük İdaresi Başkanları olarak Azerbaycan Gümrük İdaresi’nin ev sahipliğinde toplanıldığını bildirdi. Türkiye ile Nahçıvan arasında 13 kilometrelik sınır olduğunu söyleyen Altunyaldız, “Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ile kara bağlantısını oluşturan tek sınır olma özelliği taşıyan bu hat, bizi kalben bağlı olduğumuz bölgeye sınırla da bağlamaktadır. İlkini gerçekleştirdiğimiz Türk Dili Konuşan Ülkeler Gümrük Başkanları Toplantısı bundan böyle her yıl değişik ülkelerde gerçekleştirilecektir” dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul’da merkezi olan ve daha fazla işbirliğine taşıyacak olan bir kurumsal yapı tesis edildiğinden bahseden Altunyaldız, ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) dört resmi üye olan Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan oluştuğunu ifade etti. Türkmenistan ve Özbekistan’ın ise katılımcı ülke sıfatıyla Konsey çalışmalarına dahil olduğunu vurgulayan Altunyaldız, “Mevcut durumda Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kurucu dört üyesinin toplam GSYİH’leri 1,3 trilyon dolara yaklaşmakta, toplam nüfusları 103 milyonu aşmakta ve toplam yüzölçümleri 3,7 milyon kilometrekareye ulaşmaktadır. Bu rakamlar da göstermektedir ki, ülkelerimiz arasındaki işbirliği imkanlarımız ciddi bir potansiyel taşımaktadır” diye konuştu.

“Türk Dili Konuşan Ülkelerin Gümrük İdaresi Toplantısı ile ortaya koyduğumuz işbirliği ülkelerimiz arasında var olan 10 milyar doları aşan ticaret hacmimizi daha yukarılara taşıyacaktır” diyen Altunyaldız, “İlk defa gerçekleştirilen Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı’nda ise, ülkeler arasındaki kültürel, sosyal ve ekonomik bağların altı çizilerek, ülkelerin sosyal ve ekonomik işbirliğinin ve ticaret kapasitelerini arttırmalarına yarar sağlayacak girişimlerde bulunulmasının önemi vurgulanmıştır. Bu toplantıyla gümrük alanında karşılıklı yarar sağlayacak konuların geliştirilmesi ve daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması öngörülmüştür” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı projelerinden İpek Yolu Girişimi ve Kervansaray Projesi, ticaretin ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması konularının toplantı gündeminde ele alınması gerektiğini dile getiren Altunyaldız, “Ülkemizin öncü olduğu bu projelere katılımcı ülkeler tarafından destek sağlanması suretiyle potansiyel işbirliğinin geliştirilmesi bağlamında gerekli temeller oluşturulmuştur. Dilucu Gümrük Kapısı’nın yenilenmesi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile imzaladığımız protokol çerçevesinde kapılarımızın yenilenmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Mevcut Dilucu Kapısı’nın yenilenmesiyle ilgili temel atma törenini en geç iki ay içinde gerçekleştireceğiz. 34 milyon TL’ye mal olacak yeni Dilucu Kapısı, 2013 yılının sonuna doğru tamamlanarak hizmet vermeye başlayacaktır” açıklamasında bulundu.

“Toplantıda 2009 yılında Nahçıvan Anlaşması ile kurulmuş olan ve sekretaryası İstanbul’da bulunan Türk Konseyi ile kurulacak olan ilişkinin niteliği konusunda ön karar oluşmuştur” diyen Altunyaldız, şunları ekledi:

Reklam
Reklam

“Toplantı sonucunda kabul edilen deklarasyon ile de katılımcı ülke gümrük idareleri, geleceğe dönük işbirliğine yönelik irade beyanlarını somut şekilde ortaya koymuşlardır. Müteakip toplantıya Türkiye ve Bakanlığımız olarak ev sahipliği yapacağımızı belirtmekten duyduğum onurla, böylesine önemli bir toplantıya katılmış olmaktan ve bu güzel Türk şehrinde bulunmaktan duyduğum memnuniyeti huzurlarınızda ifade etmek isterim.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: