Türk Dili Konuşan Ülkeler Sekretaryası Evsahibi Ülke Anlaşması imzalanacak

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Sekretaryası’na Dair Evsahibi Ülke Anlaşması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu...

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Sekretaryası’na Dair Evsahibi Ülke Anlaşması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Türk İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri E. Büyükelçi Halil Akıncı tarafından bugün Ankara'da imzalanacak.

Bilindiği üzere, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin kurulması amacıyla, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından 3 Ekim 2009 tarihinde imzalanan Nahçıvan Anlaşması uyarınca Konsey Sekretaryasının İstanbul’da yerleşik olması öngörülmüş, Sekretarya 1 Kasım 2010 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlamıştı. İmzalanacak olan Evsahibi Ülke Anlaşması’yla, Sekretarya’nın ülkemizdeki statüsü ve faaliyetlerinin hukuki altyapısı tamamlanmış olacak.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; Konsey’in kurulmasıyla, Türk dünyasında kurumsallaşma adına tarihi bir adım atıldığı belirtilerek, "Konsey’in öncelikli hedefi Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesi, ekonomik ve teknik işbirliği imkanlarına ivme kazandırılması, beşeri ilişkilerin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ve Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinden en geniş şekilde yararlanılmasını sağlamaktır." denildi.

Açıklamada, Konsey’in Avrasya coğrafyasında mevcut bölgesel işbirliği mekanizmaları arasında yer alması ve benzer bölgesel örgütler ile işbirliği tesis etmesinin de hedeflendiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz