''Türk dış politikası Cumhuriyet ile özdeş''

Ankara - DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türk dış politikasının Cumhuriyet ile özdeş olduğunu belirterek, "Cumhuriyet ile birlikte ortaya çıkan temel ilkeler, Türk dış politikasının en önemli temel taşları olmuştur" dedi.

Dış Politika Platformu tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen "Türkiye-AB İlişkileri" panelinin açılışında konuşan Ağar, küreselleşen dünyada dış politikanın önemli bir siyaset aktörü olduğunu belirtti.

"Ulusal davaların, iç politikanın kısır döngüleri arasına hapsedilmemesi gerektiğini" vurgulayan Ağar, AB ile imzalanan Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün TBMM'den geçmesi durumunda, Kıbrıs'ta neyin nasıl korunacağının iyi düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Ağar, "Cumhuriyet'in ilk yıllarında imkansızlıklara rağmen ortaya çıkan saygının altında, Türk dış politikasının kişilikli, onurlu ve dünya şartlarını en iyi şekilde değerlendiren bir bakış açısı olduğu gerçeğini unutmamak gerekir" dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Emre Gönensay da panelde, "Avrupa Birliği'nin Karşı Karşıya Bulunduğu Sorunlar ve Türkiye'nin Üyeliğine Etkileri" başlıklı konuşma yaptı. Gönensay, özellikle son 10 yılda, AB için Türkiye'nin önemi artarken, Türkiye için AB'nin öneminin azaldığını söyledi.

AB sürecinin Türkiye için sıkıntılı ve uzun bir yol olduğunu ifade eden Gönensay, "Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliği için referanduma gidilecek olması, Türkiye'ye yönelik en büyük haksızlıktır" dedi.

Gönensay, Türkiye'nin, Kıbrıs meselesini tamamen AB'nin dışında çözeceğini belirterek, yoluna devam etmesi gerektiğini ifade etti.