Türk Doğaltaş Sektörünün Hedefi Hindistan

İZMİR (A.A) - Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan'ın doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırması halinde bu ülkeye yapılan ihracatın

İZMİR (A.A) - Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan'ın doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırması halinde bu ülkeye yapılan ihracatın kısa sürede 4-5 kat artabileceğini bildirdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, yaptığı yazılı açıklamada Hindistan'ın gelecek yıllarda Çin'den sonra en büyük pazar olmaya aday olduğunu ancak bu ülkenin tüm dünyaya koyduğu 600 bin tonluk doğaltaş alım kotasının sorun yarattığını belirtti.

Hindistan'da düzenlenen "Dünya Doğaltaş Kongresi"nde konuyu gündeme getirdiklerini ifade eden Erdinç, Hindistan'ın doğaltaş ihtiyacının 180 bin tonluk kısmını Türk doğaltaş sektörünün karşıladığını, kotanın kaldırılması ya da artırılması halinde ihracatın artabileceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Kalsiyum karbonat içerikli doğaltaşlarda Türkiye'nin dünya lideri olduğuna işaret eden Erdinç, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Hindistan'a doğaltaş ihracatımız 2012'de yüzde 33'lük artışla 50 milyon 568 bin dolara çıktı. Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde bu rakam kısa sürede 4-5'e katlanabilir. Hindistan'a Türkiye'nin gerçekleştirdiği 180 bin ton ihracat, Hindistan'ın toplam ithalatının yüzde 25'i olmakla birlikte çok küçük bir rakam. Türkiye'de 3-4 tane doğaltaş firmasının kapasitesi ile sınırlı bu rakamın arttırılması gerekir.

Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı Milletvekili Prof. H. N. Sharma ile bu konuları detaylı olarak görüştük. Bundan sonraki süreçte temaslarımız sürecek. Kotanın kalkması için destek olacağı sözünü aldık. Türk doğaltaş sektörünün potansiyelini yerinde görmesi için Türkiye'ye MARBLE Fuarı'na davet ettik. Kendisini İzmir'e gelecek ve sektörün potansiyelini yerinde görecek. Bu da Türkiye-Hindistan ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacak."

Reklam
Reklam

Muhabir: Ramazan Ercan / Tolga Albay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: