Türk doktordan ABD'de büyük başarı

Amerika'daki Cleveland Clinic'te görev yapan Türk doktor İlke Sipahi, Beta-Bloker grubu ilaçların damar sertliğini yavaşlattığını ve hatta geriletebildiğini kanıtladı.

Kalbi besleyen damarların tıkanıklığı-sertliği anlamına gelen koroner damar hastalığı halen ülkemizdeki en sık ölüm sebebi. ABD'nin Ohio eyaletindeki Cleveland Clinic Foundation'ın Kardiyoloji Bölümü'nde görev yapan Dr. İlke Sipahi, uzun yıllardır piyasada bulunan ve beta-bloker adı verilen bir grup ilacın koroner damar hastalığını yavaşlatabileceğini, hatta bir çok hastada geriletebileceğini gösterdi.

Reklam
Reklam

Araştırma için, koroner damarlarındaki tıkanıklık miktarı çok hassas bir yöntem olan damariçi ultrason ile ölçülen 1500'ü aşkın hasta, 18-24 ay süreyle takip edildi. Takip süresi sonunda beta-bloker grubu ilaç kullanan kişilerde, hastalığın ilerleme hızının belirgin düzeyde düşük olduğu gözler önüne serildi.

Dr. İlke Sipahi araştırmanın çarpıcı sonuçlarına yönelik şunları söyledi: "Bu grup ilaçlar, örneğin metoprolol ve atenolol tüm dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır bazı kalp hastalıklarının ve yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılıyor. Ancak bugüne dek bu ilaçların koroner damar sertliğini yavaşlatıp geriletebileceğini bilmiyorduk.

Yeni araştırmamızın ışığında koroner hastalığı olan tüm kişilerin, örneğin damarlarına balon-stent ile müdahale edilmiş, bay-pas ameliyatı olmuş, kalp krizi geçirmiş veya kalp damarlarında erken evre tıkanıklık saptanmış kişilerin bu ilaçlardan büyük fayda göreceğini düşünüyorum." dedi.