Türk doktordan tüp bebek tedavisinde çığır açan yöntem

Liverpool Kadın Hastanesi’nin Tüp Bebek bölümünün şefi Türk doktor Rafet Gazvani (53), geliştirdikleri yeni tanı ve tedavi yöntemi ile tüp bebek (IVF) tedavisinde çığır açtıklarını söyledi.

Prenses Diana’nın açtığı Liverpool Kadın Hastanesi’nin Tüp Bebek bölümünün şefi Türk doktor Rafet Gazvani (53), geliştirdikleri yeni tanı ve tedavi yöntemi ile tüp bebek (IVF) tedavisinde çığır açtıklarını söyledi.

Liverpool’lu futbolcu eşlerinin de tedavi için başvurduğu Rafet Gazvani, 1990 yılında uzmanlık eğitimi için geldiği İngiltere’de, IVFTüp Bebek konusunda üst uzmanlık eğitimini Aberdeen Üniversitesi’nde doçent olarak tamamladı.

Daha sonra Liverpool Üniversitesi Kadın Hastanesi IVF klinik şefi olarak atandı. Liverpool Üniversitesi’nde dört yıl dekan yardımcılığı yaptı. Hastalarını Londra, Liverpool ve Manchester’deki muayenehanelerinde tedavi ediyor. Londra ünlü doktorlar sokağı olarak bilinen Harley Street’te muayenehanesi var. Dünyanın her noktasından hastaları var. Yeni geliştirdikleri sistemi anlatan Rafet Gazvani, Bizim geliştirdiğimiz tanı yönteminde önce hastaların rahminden alınan parça üzerinde çalışılarak hastanın rahim içi bağışıklık sistemi üzerinde bilgi sahibi olunuyor. Bu sistemin çalışma hızı ve agresifliğine göre tedavi olarak bazen onu yavaşlatıcı bazen de hızlandırıcı yöntemler embriyoya daha rahim içine konulmadan uygulanıyor. Böylece embriyoların rahim içinde daha rahat bir ortamda bulunarak yaşama şansı arttırılıyor.

Reklam
Reklam

Bu yöntemle tedavi olan hastaların gebelik şansı en az iki kat artıyor. Bazı kadınlarda rahim içi bağışıklık sistemi çok aktif olabiliyor. O nedenle annenin bağışıklık sistemi rahimdeki embriyoyu yabancı bir organizma olarak algılayıp saldırarak yaşama şansını azaltabilir. Bizim yaptığımız, böyle durumlarda rahim içi ortamı değiştirerek embriyonun daha rahat yapışmasını ve yaşamasını sağlamak. Böylece eğer embriyonun kalitesi normalse gebeliğin de devamı sağlanmış olur. Bence Perihan hanımdaki başarımızın sırrı da burada. Kendisinde rahim içinde yüksek sayıda Natural Killer (NK) cell dediğimiz bağışıklık sistemi hücresi vardı. Bu yüzden gebe kalamıyordu. Bu hücre sayı ve fonksiyonunu kısa bir süre için azaltıp embriyoyu ondan sonra transfer ettik ve başarılı oldu.

Bu şekilde tedavi olan yüzlerce hastam var. Bu hastalar bizim kliniğimize en az 4-5 başarısız tedavi sonrası gönderilen hastalar. Bizim ileri aylarda devam eden ya da doğurmuş olan gebe oranlarımız, bütün yaş gruplarında %68’dir. Gebeliğin ilk teşhisine bakarsanız %80’i geçer. Bu, bütün yaşlara bakılırsa normal IVF gebelik oranının iki misli bir rakamdır dedi. 7 yıla yakın süredir çocuk sahibi olmak için doktor doktor gezen Cartledge çifti de şifayı Gazvani’de buldu. Almanya’da oturan Perihan Cartledge ve Christopher Edward Cartledge çifti tedavi için Almanya , ABD ve İstanbul’u denedi. Şimdiye kadar 6 IVFEmbriyo transfer ve 2 aşılama yaptıran Perihan Carledge, Gazvani’nin tedavi yöntemi ile hamile kaldığını söyledi. Perihan Cartledge, 5 yılda 7 test geçirdiğini; buradaki başarılı tedavi sonrası anne olacağına hala inanamadığını söyledi. Bir mucizenin gerçekleştiğine dikkat çeken eşi Christopher Edward Cartledge Hala inanamıyoruz. Bugüne kadar hep hayal kırıklığı yaşadık diye konuştu. Rafet Gazvani, Kaliteli embriyolar üretmesine rağmen hamile kalamaması üzerine kendi geliştirdiğimiz test ve tedavi yönteminin IVF ile birlikte uygulanmasını tavsiye ettim diyerek nasıl tedavi sürecine dair bilgi verdi. (DHA)

Reklam
Reklam

Anahtar Kelimeler: