Türk doktorlar, Somali halkına 'ümit ışığı' olmaya devam ediyor

Kimse Yok Mu Derneği ve Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER) öncülüğünde gerçekleştirilen 'Ümit Işığı Sağlık Projesi'...

Kimse Yok Mu Derneği ve Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER) öncülüğünde gerçekleştirilen 'Ümit Işığı Sağlık Projesi' kapsamında farklı branşlarda uzman 35 doktor, açlık ve hastalıklarla mücadele eden Somali halkının yardımına koştu. Beraberinde tıbbı malzeme ve cihazlar ile 5 ton ilaç götüren doktorlar, binlerce Somaliliyi sağlıklarına kavuşturmak için mücadele edecek.
Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesinde açlıktan ölümlerin azaldığı Somali'ye bu kez sağlık alanında çıkartma yapılıyor. Gönüllü Türk hekimler, 'Ümit Işığı Sağlık Projesi' kapsamında gruplar halinde bölgeye gidiyor. Son olarak Türkiye'nin değişik illerindeki hastanelerde görev yapan farklı branşlardaki 35 doktor, ailelerini geride bırakarak yardım bekleyen Somalilerin yardımına koştu.
Şimdiye kadar on binlerce kişiyi sağlık taramasından geçiren Türk doktorlar, bölgede ki hizmetleri hız kesmeden devam ettirecek. Sağlık taraması ve ameliyatlar için bölgeye giden doktorlar, özellikle iç savaşta yaralanan travma hastalarına müdahale edecek.
Kimse Yok Mu Derneği Acil Operasyonlar Müdürü Atıf Ulusoy, kadın doğum, ortopedi, genel cerrahi, çocuk doktoru ve diş hekimlerinin içinde bulunduğu farklı branşlarda görev yapan 35 doktorun sağlık hizmeti için Somali'ye gittiğini söyledi.
Doktorların Mogadişu'da sözleşme yaptıkları Benadır Hastanesi'nde ve kamplarda sağlık taraması ve ameliyatlar gerçekleştireceğini anlatan Ulusoy, "Doktorlarımızla birlikte 5 tonun üzerinde ilaç, tıbbi malzeme ve cihazlar gönderdik. Cihazlarla anlaşma yaptığımız hastanenin çocuk, kadın doğum ve ameliyathaneleri yenilenecek. Bölgeye dördüncü doktor grubumuzu gönderdik. Şimdiye kadar 45 binin üzerinde kişinin muayenesi ve tedavileri yapıldı. Yıl sonuna kadar bu program devam edecek." dedi.

Reklam
Reklam

"İÇ SAVAŞTA YARALANAN TRAVMA HASTALARINA MÜDAHALE EDİLECEK"
İkinci kez Somali halkının yardımına koşan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Klinik Şefi Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse ise Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı açıklamada, geçen sene de Somali'nin Puntland şehrinde çalışmalar yaptığını ifade etti.
Bu yıl da Somali halkının yardımına koştuklarını anlatan Köse, ortopedi ekibinin iç savaşta yaralanan travma hastalarına müdahale edeceğini kaydetti.
Türk medikal şirketlerinin sadece travma hastaları için bir milyon liranın üzerinde tıbbi malzeme yardımında bulunduğuna dikkat çeken Köse, şunları söyledi: "Bölgede uzun zamandır devam eden bir iç savaş ortamı var. Kas iskelet sisteminde yarası olan bir sürü insan var. Travma cerrahisine yönelik hemen hemen bütün ürün grubu, bizim yerli firmalarımız tarafından bağışlandı. Travmayla alakalı her türlü ameliyatı orada yapacak donanımla gidiyoruz." diye konuştu.
35 kişilik ekipte bulunan doktorların ikiye bölünerek çalışmalarını yürüteceğini belirten Köse, "Şimdiye kadar ki bütün programlar Mogadişu'ya yönelik yapıldı. Bu ekibin farkı Somali'nin kuzeyinde Puntland şehri var. Ekibin yarısı burada hizmet verecek. Diğer yarımız da güneyde kalacak. Doktorlar sağlık taramasının yanında genel olarak yapılabilecek cerrahi müdahaleleri gerçekleştirecek. Oranın anestezi ve sterilizasyon imkânları kısıtlı." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz