Türk Dünyası Mühendisler Ve Mimarlar Birliği, Vize Yetki Iptalini Destekledi

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, TBMM’de Torba Kanun'la TMMOB Meslek Odaları’nca projelerin vize yapılmasına...

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği, TBMM’de Torba Kanun'la TMMOB Meslek Odaları’nca projelerin vize yapılmasına ilişkin yapılan düzenleme için, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bu konuda yapılan yakınmalara çözüm getirmesi nedeniyle yapılan düzenlemenin meslek mensuplarının lehine olduğunu; yeni değişikliklerin beraberinde meslektaşlarımıza çok büyük kolaylıklar getireceği ve de bu şekliyle kaynak israfının önüne geçileceği görüş ve kanaatini taşıyoruz.” dedi.

Birlik, TMMOB Meslek Odaları’nca projelerin vize yapılması hakkındaki görüşü hakkında yazılı açıklama yaptı.
Açıklamanın başlangıcında; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 10.07.2013 tarihinde görüşülen Torba Kanun’un 73. maddesinin (p) bendiyle İmar Kanun’un 8. maddesine “ Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler veya bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez.” eklendiği hatırlatılarak, Türkiye’de serbest olarak çalışan mimar, mühendis ve şehir plancılarının proje hazırladıklarında TMMOB da karşılaştıkları vize zorluğu ve harçların yüksekliğinin sıkıntılara yol açtığına işaret edildi.

Reklam
Reklam

TMMOB’DEKİ VİZE SIKINTILARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Bu sıkıntıların talep halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletildiği ve sorunun çözüm yollarının araştırıldığına vurgu yapılarak, şu bilgiler verildi;
“Mevcut olan 2001 yılında yürürlüğe giren 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 2. maddesinin (a) bendi ‘Proje müelliflerince hazırlanan, yapının inşa edileceği arsa veya arazinin zemin ve temel raporları ile uygulama projelerini ilgili mevzuata göre incelemek, proje müelliflerince hazırlanarak doğrudan kendilerine teslim edilen uygulama projesi ve hesaplarını kontrol ederek, ilgili idareler dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulmadan, ilgili idareye uygunluk görüşünü bildirmek.’ hükmü uyarınca 4708 Sayılı Kanun kapsamından kalan yapılara ilişkin projelerin yapı denetim kuruluşlarının uygunluk görüşü verilerek hiçbir kurumun vize veya onayına tabi tutulmadan ilgili idarelerin onayına sunulması gerekmektedir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan 25.04.2012 tarih ve 1310 sayılı genelgemizin 6. maddesinde de proje müellifleri tarafından hazırlanan projelerin odaların vize veya onayına tabi tutulamayacağı ve ilgili idarelerce meslek odasının onayına dair bir talepte bulunulamayacağı açıklanmıştır. Ancak söz konusu düzenlemelere rağmen TMMOB, gerek 4708 sayılı Kanuna gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgelerine aykırı bir şekilde yürüttükleri projeleri vize ve onaylaması hususunun önüne geçilememiş olup; odalarca projelerinin vize yaptırmayan üyelerine kendileri tarafından çıkarılan Yönetmelikler uyarınca mesleki kısıtlılık cezası ve büro tescil belgesinin iptali cezaları uygulanmaya devam edilmiştir. Bu durumda da proje müellifleri mağdur olmuş ve böyle bir mesleki kısıtlamayla karşı karşıya kalmamak için projelerini ilgili odalara olarak vize yaptırmaya devam etmişlerdir.”

Reklam
Reklam

“TASLAKTAKİ HÜKÜM, BAKANLIĞA YÜZLERCE BAŞVURU SORUNUCU GERÇEKLEŞTİ”

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca tasarı taslağında böyle bir hüküm getirilmesi; mimarlar ve mühendisler tarafından mesleki denetim adı altında meslek odalarınca faaliyetlerinin kısıtlandığına ilişkin olarak Bakanlığa yapılan yüzlerce başvurunun incelenerek değerlendirilmesi sonucunda gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.
Bakanlığın bu konuda yayımlanan muhtelif genelgelerde de oda vizesinin ya da mesleki denetim adı altında oda vizesi yapılmasının mevzuata aykırı olduğu ilgililerine ve kamuoyuna duyurulduğuna işaret edildi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği açıklamanın son bölümünde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bu konuda yapılan yakınmalara çözüm getirmesi nedeniyle yapılan düzenlemenin meslek mensuplarının lehine olduğunu; yeni değişikliklerin beraberinde meslektaşlarımıza çok büyük kolaylıklar getireceği ve de bu şekliyle kaynak israfının önüne geçileceği görüş ve kanaatini taşıdığımız hususu, meslektaşlarımıza ve Türk kamuoyuna saygıyla duyurulur.” görüşünü aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: