Türk Eczacıları Birliği 38. Dönem Merkez Heyeti 3. Bölgelerarası Toplantısı Zonguldak’ta başladı.
Türk Eczacıları Birliği 38. Dönem Merkez Heyeti 3. Bölgelerarası Toplantısı, Zonguldak Dedeman Otel’de 3. gün boyunca yapılacağı ve toplantıya 81 ilden 450 oda yöneticisinin katıldığı belirtildi.
Toplantıya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti İstanbul eski Milletvekili Mehmet Domaç, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, SGK İl Müdürü Kamuran Ören, 17. Bölge Zonguldak Eczacılar Odası Başkanı Aynur Yıldız, eczacılar ve davetliler katıldı.
Toplantıda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Zonguldak’ı tanıtan film gösterisi gerçekleştirildi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan 17. Bölge Zonguldak Eczacılar Odası Başkanı Aynur Yıldız, “Uzun süredir zor bir süreçten geçiyoruz. KKI, stok zararları, fiyat düşüşleri, plansızca açılan ve sayıları her geçen gün artan eczacılık fakülteleri ve mezunların da eczane açmasıyla eczacı başına düşen payın iyice küçülmesi ve kısacası eczane ekonomilerimizin dar boğaza girmiş olmasıdır. Bu zorlukları aşmak adına çalışmalar yapılıyor kuşkusuz. Reçete başına alınan hizmet bedeli 6197 sayılı yasasının değişerek eczane açılmasına sınırlama getirilmesi önemli kazanımlar. Ancak yönetmeliğin henüz çıkmamış olması hepimiz için sıkıntı olmaktadır. Mesleğimizi geleceğe taşıyacak bir model inşa etmek zorundayız. İyi eczacılık uygulamalarını hayata geçirmeli ve meslek hakkımızı alabilmeliyiz. Serbest eczacılık dışında eczacılık alanlarındaki potansiyellerin açığa çıkarılması, hastanede, kamuda, ilaç sektöründe eczacı istihdamının artırılması ve serbest eczacıların mesleki yeterlilik ve yetkilerinin artırılması, uzmanlaşmanın sağlanması için birliğimiz öncülüğünde çalışmalarımıza hız vermeliyiz. Bu toplantının verimli bir toplantı olmasını diliyorum” dedi.
Ardından konuşma yapan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczacı sadece Türkiye’de değil tüm dünyada ekonomik anlamda bir sıkışma içerisindedir. Dolayısıyla analizlerimizi buna göre şekillendirmek mecburiyetindeyiz. Dünyayı sadece kendimizden ibaret göremeyiz. Dünyada eczane ekonomilerinin daralması karşısında bulunan yol belli. Bilimsel nitelikli ilaç ve sağlık hizmetinin karşılığı olarak ekonomik bir bedel alınması. Bugün gelişmiş ülkelerde eczacılık alanında artık salt reçete karşılamanın ötesine geçen, ilacı raftan alıp hastaya vermenin ötesine geçen bir işleyiş hakim. Kamuyu, serbest eczanelerin ulusal sağlık sisteminin vazgeçilmez bir parçası olduğuna, eczacının vereceği bilimsel hizmet karşılığında bir bedel alması gerektiğine ikna etmek zorundayız. Yoksa reçete ya da kutu başına alınacak bedeller ile ekonomik darboğazı uzun vadede aşabilmemiz mümkün değil. Bunlar yarayı bütünüyle iyileştiren değil ağrıyı hafifleten adımlardır. Eczacılar için aktif ve dinamik olmaya, gelişmelere ayak uydurmaya, yeterliliklerini bilgi davranış ve özelliklerini geliştirmeye sağlık sistemine ve ülke refahına katkılarını ortaya koyabilmelidir. Bizler, kendimizi, kentimizi, mesleğimizi, hayat formlarını ama her şeyden önce insan hayatını korumak ve geliştirmek konusunda adanmış insanlarız. Bunun için hayal etmek, bilmek ve yapmak zorundayız. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Daha sonra konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise “Eczacılık mesleği insanlık tarihi kadar kadim bir meslek olup meslek aşıklarınca uzun bir süreden beri insanlığa hizmet sunulmaktadır. İnsan sağlığının tesisinde vazgeçilmez öneme sahip olan eczacılık mesleği çağın gereksinimlerine uygun olarak kendini sürekli geliştirmekte ve yenilemektedir. Halkımızın eczacılık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmesini temin etmek ve bu hizmetlerin kesintisiz olarak verilebilmesini sağlamak adına eczacılarımız üstün bir gayret içerisindedirler. Eczacılık mesleğinin daha iyi yerlere gelebilmesinde rol oynayan eczacılarımız sürekli kendilerini geliştirerek ve yenileyerek hastalara daha bilinçli ve duyarlı ulaşma çabası içinde olmuşlardır. Günümüzde eczacılık hastalıklardan korunmada ve hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılan ilaçları hazırlayan, güvenli ve etkin kullanımını takip ederek sonucunda oluşabilecek kişisel ve toplumsal sorunların çözüm yollarını belirleyen bir meslek olmuştur. Zaman kavramı gözetmeksizin hastalarımızın sağlığı için çalışan, akılcı ilaç kullanımı konusunda toplum bilinci oluşturarak, insan ve toplum sağlığını merkez alan hizmetleri özveriyle yürüten eczacılarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz