Türk Eğitim-Sen Malatya Şubesi Kadın Kolları Başkanı Hepsen Metin, "Yeni anayasada, mecliste en az yüzde 50 kadın temsilinin sağlanmasını istiyoruz" dedi.
Sendika binasında, sendikanın Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol ve sendikanın yeni kadın yönetim kurulu üyeleriyle basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Malatya Şubesi Kadın Kolları Başkanı Hepsen Metin, yeni anayasada neleri istediklerini dile getirdi.
Hepsen Metin, "Türk Eğitim-Sen Kadın Kolları olarak, yeni anayasanın toplumsal meşruiyeti olan katılımcı siyasi temsil gücü yüksek bir 'Anayasa Meclisi' oluşturulması, bu mecliste en az yüzde 50 kadın temsilinin, toplumun her kesiminde kadınlara yer verilmesini, bu anlayıştan yola çıkarak hazırlanacak yeni anayasa ile ilgili hassasiyetlerimizi, taleplerimizi ve olmazsa olmazlarımızı dile getirmek istiyoruz" diyerek, daha sonra şunları söyledi:
"Anayasanın ilk üç maddesi aynen korunmalıdır. Türkiye Devleti'nin üniter yapısı ve milli devlet kimliği bozulmamalı, içi boşaltılmamalı, mahalli idarelere özerklik tanınmamalıdır. Millet bütünlüğü bozulmamalı, ırklara, etnisitelere ve mozaiklere bölünmemelidir. Anayasadaki Türk ve Türk milleti kavramları bir ırkı, bir etnisiteyi, bir mozaiği değil, herkesi kucaklayan, tüm ırk ve etnisiteleri de içine alan, Türk kültür ve medeniyet değerlerini ve millet bütünlüğünü temsil eden Türkiye Devletini kuran ve bu devlete aidiyeti ifade eden asli unsurdur. Bu sebeple Türk milletinin ve Türkiye Devleti'nin anayasasından bu ifadeler çıkarılamaz. Devletin dili, bayrağı, istiklal marşı, başkenti, değiştirilemez. Herkes anadilini konuşabilir, öğrenebilir; ancak, anadille Türkçe dışında eğitim talebi kabul edilemez. Anayasanın Türk vatandaşlığı maddesi değiştirilemez. Bireysel temel hak ve hürriyetler evrensel standartlara kavuşturularak her vatandaşımızın özgürlük alanları genişletilmeli, vatandaşlarımızın diline, dinine, siyasi ve felsefi inancına bakılmaksızın herkes eşit hak ve hürriyetlere sahip olmalıdır. İnsan haklarına dayalı, laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinden vazgeçilemez. Din kültürü eğitimi konusunda mevcut anayasadaki düzenleme benimsenmeli, 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' dersinin ilköğretimde ve orta öğretimde zorunlu ders olarak kalması sağlanmalıdır. Parlamenter demokrasi, kuvvetler ayrılığı ilkesinden vazgeçilemez. Hukukun üstünlüğü en geniş anlamı ile anayasada yer almalıdır. Yargı mutlaka bağımsız ve tarafsız hale getirilmeli, hiçbir siyasi partinin arka ya da ön bahçesi olmamalıdır."
Metin, taleplerini ise şöyle sıraladı: "Sendikaların her şartta üyelerinin ekonomik ve sosyal haklarını geliştirebilmesi için, anayasada önemli değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Türkiye Kamu-Sen olarak belirlediğimiz değişiklikler şunlardır; 'kamu görevlilerine grev hakkı tanınmalı, kamu görevlilerinin siyasete katılma hakkının önündeki engeller kaldırılmalı, sendikaların ve konfederasyonların üyeleri adına mahkemelere dava açma hakkı anayasa metninde yer almalı, kamu görevlilerini ilgilendiren her konu toplu sözleşmenin kapsamı dahilinde olmalıdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz