BALIKESİR (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye'de havadan para kazanmanın alışkanlık haline getirilmesi ve yolsuzluklar sebebiyle son 12 yılın heba edildiğini söyledi. Bolat, AK Parti iktidarının bardağın yarısı dolu, diğer yarısının boş olduğu bir tablo çizdiğini bildirdi.
Akşam saatlerinde Balıkesir'e gelen Bolat, The Golden Class Retaurant'ta MÜSİAD Şubesi Yönetim Kurulu ve üyeleriyle yemekli toplantıda biraraya geldi. MÜSİAD Genel Başkan Bolat, Türkiye'nin son 12 yılda 267 milyar doları faize, 100 milyar doları da yolsuzluklara harcanıp ekonominin heba olduğunu ve ülkenin tarihindeki en ağır krizlerini yaşadığını belirtti. Ekonomik değerlendirmelerin yanı sıra gündeme ilişkin bazı açıklakmalarda da bulunan Bolat, 2004 yılı sonunda IMF ile sona erecek stand by anlaşmasının bitmesini sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.
BARDAĞIN YARISI DOLU, YARISI BOŞ
AK Parti Hükümeti'ni hem öven hem de eleştiren Bolat, şunları söyledi:
"Krizlerin yaşandığı dönemde, ülkenin yeniden borç ödeme yeteneğine kavuşması açısından ağır mali disiplin ile ülkenin mali geleceği IMF'ye emanet edilmek zorunda kalındı. Türkiye son 5 yıldır ekonomisiyle idare edilir konuma geldi. Burada kötü yönetim ve yolsuzlukların faturası vatandaşlar tarafından mevcut partilere kesildi. Bundan sonra vatandaş için umut arayışı ve beklentisi ortaya çıktı. Vatandaşlar, tek partili hükümet ve iki partili meclis tablosu ile istikrar isteğini ortaya koydu. AK Parti yönetiminin 1.5 yıllık icraatına bakıldığında önemli diplomatik atak ve açılımlar yapıldı, önemli mesafeler kazanıldığını gözlemledik. Karne iyi ve eksik hususların bulunduğu bir kompozisyonda. Bardağın yarısı dolu, yarısı boş diyebileceğimiz bir resim çiziyor. Ekonomik büyüme, faiz oranlarının yüzde 12'lere düşmesi, ihracatın yüzde 30 artması sevindirici. Ancak, resmin diğer tarafında hala bazı sıkıntılar devam ediyor. 1.5 yıllık dönem kısa, ama unutmamak lazım, ekonomi hassas kırılgan dengeler üzerinde seyrediyor. İthalattaki büyük patlama, dış ticarette cari açıklara yol açması. Bazı sektörlerin (tekstil, tarım, inşaat) yaşadığı sıkıntıların devam etmesi. Ekonomideki kısmi iyileşme vatandaşın cebine yansımadı, bunlar bardağın boş kısmını oluşturuyor. Ancak, inanınyoruz ki bu izlenen politika ile hükümet bir kavşağa geliyor. 5.5. yıldır süren stand-by anlaşması sona eriyor. Mevcut program aslında sürdürülebilir borç ödeme yeteneğinin devam ettirilmesine dayanıyor. Bugünkü programın bitirildiği zamanı dört gözle bekliyoruz. IMF bu şekilde de Türkiye'yi bir model olarak dünyaya lanse edebilir, ama ondan sonra Türkiye'nin kendine özgü ekonomi politikalarına ihtiyacı var."
"KRALDAN FAZLA KRALCILAR VAR" MÜSAD Başkanı Bolat, Türkiye'de bazı kesimlerin IMF politikalarının sürdürülmesinden yana hükümete empozede bulunduklarını ileri sürerek, bunları kraldan fazla kralcı olmakla suçladı. Bolat, "IMF muslukları kapatırsa Türkiye'nin hali perişan olur gibi politika güdenler var. Bizdeki bazı piyasa çevreleri kraldan fazla kralcı anlayışla IMF ile yeni stand-by programla devam etmesini vaaz etmeye, empozeye çalışıyorlar. Biz hükümetten, 'Stand-by süresi bittikten sonra yeni bir formatta IMF ile ilişkilere devam edeceğiz' sözünü tutmalarını bekliyoruz. Vatandaşın ödediği bedel konusunda bıçak kemiğe dayanmış durumda. Üretici teşvik edilemiyor, çiftçi desteklenemiyor, dar gelirli vatandaşın yaşam şartlarının iyileştirilmesi için kaynak bulunamıyor. Ülkenin önde gelen ülkelerle boy ölçüşebilmesi için gereken yatırım teşvik edilemiyor. MÜSİAD olarak yakında yeniden yapılanma programımımızı kamuoyuna açıklayacağız. Bununla toplumsal kalkınma seferberliği başlatılması için çağrıda bulunacağız. Türkiye borçlarını daha fazla üretim, yatırım ve vergi üreterek ödeyebilmeli. Fedekarlıkların arttırılmasıyla vatandaşa getirilecek yeni bir yükün hükümete bedeli ağır olacaktır. Biz, Türkiye'nin geleceğiyle alakalı çok ümitliyiz" diye konuştu.
Geçen hafta piyasalarda yaşanan dalgalanmada bazı dengelerin yerine oturduğunu ve hükümetin çok önemli bir testten geçtiğini kaydeden Bolat, uzun zamandır suni düşüşte olan doların beklenen gerçek değerini bulduğunu, bu sırada piyasaların paniklememesinin ise çok önemli bir tecrübe olduğunu ifade etti. Türkiye'deki Merkez Bankası'nın işleyişini de eleştiren Bolat, "Amerika'nın ekonomisi hızla büyümekte, iş ve istihdam imkanları hızla sağlanıyor. Bu tablo karşısında enflasyonun artabileceği konusunda Merkez Bankası faiz oranlarını artırmayı düşünüyor, şimdi oranları sadece yüzde 1. Amerika Merkez Bankası aynı zamanda ekonomik büyümeyi de sağlamakla görevli. Aslında bizde de böyle olması gerekli. Bizim Merkez Bankası kendisini sadece enflasyonu düşürmekle görevli adlediyor. Ekonomide olabilecek dalgalanmalarda faturayı üstlenmek istemiyor. Geçen hafta yaşananlar bir kriz değildi ama sert bir düzeltme hamlesiydi. Bir musibet bin nasihatten evladır, bu bir ikazdı. Hükümet, piyasalar üzerindeki kontrol ve denetimini azami şekilde artırması gerektiğini değerlendirmeli" şeklinde konuştu.
MESLEK LİSELERİNE GİRİŞ MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, meslek liseleriyle ilgili düzenlemeyi desteklediklerini, Anayasa'daki eğitimde fırsat eşitliği sağlanması ilkesine uygun davranılmasste cari açıklara yol açması gerektiğini söyledi. Bolat, "Vatandaşların mağduriyetlerini çözmek hükümetlerin ve Meclis'in görevidir. Sorunu Meclis'in çözmesi gayet doğal ve olması gerekendir. Meslek liselerinin yeniden öğrenciler arasında cazip olması için onların üniversiteye girişi için engel olmaması gerekir. Kısmen de olsa katsayı eşitsizliğini gideren yasanın Cumhurbaşkanı tarfından onaylanmasını bekliyoruz. Gerginliklerin manası yok. Türkiye son 6-7 yıldır çok ağır faturalar ödedi. Ekonomi ve siyasi istikrara ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde kimse yeni gerginliklere tevessül etmesin" değerlendirmesinde bulundu.
ESKİ SEKA, YENİ ALBAYRAKLAR Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan MÜSİAD Genel Başkanı Bolat, bir süre önce özelleştirilen ve ihale ile Albayraklar Grubu'nun satın aldığı eski Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikası'nın akıbetinin ne olacağı şeklindeki soru üzerine adı Albayraklar Kağıt Fabrikası olarak değiştirilen tesisin minimum 2 yıl sonra tekrar tam kapasite üretime geçeceğini bildirdi.
Fabrikayı satın alarak devleti ciddi bir sübvansiyon harcamasından kurtardıklarını belirten aynı zamanda Albayraklar Grubu'nun da CEO'su olan Ömer Bolat, kağıt üretimi için makinaların modernizasyonuyla alakalı yurt dışındaki müzakerelerin sürdüğünü, çok yüksek olan enerji maliyetleri için Amerika-İsviçre konsorsiyumuna sipariş verildiğini, konjenerasyon tesisi için minimum 9 aylık bir sürenin ön görüldüğünü söyledi. Albayrak Grubu'nun bu ülke için üretim konusunda kararlı olduğunu söyleyen Bolat, "Grubumuz, sanayicilikteki ilk tecrübesinde Konya Ereğli Sümerbank ile verdi. Medya sektöründe de çalışmaları olan bir grup olduğu için gazete kağıdı üretimi hususunda da Albayraklar bu yatırımı yapmaya, Balıkesir ve ülke ekonomisine katma değerde bulunmaya kararlıdır. 2 yıl sonra Balıkesir SEKA'da üretime başlayabileceğiz" diye konuştu.
"MÜSİAD MİLLETE DAYANIR" Bolat, MÜSİAD eski Genel Başkanı Ali Bayramoğlu'nun görevden ayrılmasını AK Parti'ye yönelik eleştirilerinin sebep olduğu, bu nedenle MÜSİAD'ın mevcut iktidarı eleştiremediği şeklindeki yorumun bunun doğru bir bakış olmadığını söyledi. MÜSİAD'ın 14 yıllık bir dernek olduğunu kaydeden Bolat, şöyle devam etti:
"Derneğimiz, tutarlı görüş ve ortaya koyduğu başarılı projelerle halkın içinden gelen, tabanın sesini yansıtan, Anadolu sermayesinin sesini duyuran görüşlerle vatandaşın gönlünde taht kurup, iş dünyasında saygın duruma gelmiştir. Biz, siyasi ilişkilerde mesafeli ölçü tutturmaya özen gösterdik. Üyelerimizin yakın ve uzak olduğu partiler vardır, bilemeyiz, bu konuda bir anket çalışması falan da yaptırmadık. Biz, bir parti yönetiminde olmadığımıza göre eleştirilerimizi esirgemeyiz. Ama doğru işlerde de takdir etmekten çekinmeyiz, bir kompleks duymayız. Bazı çevreler bizi hükümete yakın göstermek, kimileri de muhalefet göstermek çabasında, biz bu oyunlara gelmeyiz. İktidarla ilişkilerini yakın tutmak isteyenler kendilerine baksın, biz kendi duruşumuzu milletin gösterdiği yolda ortaya koymaya devam edeceğiz."
Ömer Bolat, Vietnam ve Lübnan bataklığına doğru ilerlediğini belirttiği Irak'ta, Amerika ve İngiltere'nin de başarısızlık yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Bolat, Amerika ile koalisyon olan güçlerin asker çektiği ortamda, Türk hükümetinin Irak'a asker gönderme gibi bir yanlışa düşmeyeceğini, aksi halde MÜSİAD olarak böyle bir konuya kesinlikle karşı çıkacaklarını söyledi. Bolat, ancak Türkiye'nin Irak'ın yeniden siyasi yapılanma aşamasında bunun içinde yer alarak üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini, buradan doğacak payını da mutlaka alması gerektiğini ifade etti. Bolat, eski Genel Başkan Ali Bayramoğlu'nun tüzük gereği 4 yıllık süresi dolduğu halde bu görevinin 1 yıl daha uzatıldığını, ancak yasal süreç sona erdiğinden genel başkanlık görevinden ayrılmak zorunda kaldığını ve kendisinin bu göreve getirildiğini belirterek, hükümeti eleştirmesiyle genel başkanlıktan ayrılmasının bir ilişkisi olmadığını bildirdi.
Ömer Bolat, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur ile Belediye Başkanı Sabri Uğur'un da katıldığı toplantının ikinci bölümünde MÜSİAD Şube Başkanı Emin Ermişler ve yönetim kurulu üyeleriyle biraraya gelerek görüş alış verişinde bulundu, genel merkezdeki çalışmalar ve ekonomik gelişmelerle izleyecekleri politikalar hakkında bilgiler verdi.