Türk erkeklerinin yüzde 38’i sigaradan ölüyor

Tütün kullanımının zararlarına ilişkin uyarılar devam ediyor.

SİNGAPUR(ANKA)-Tütün kullanımının zararlarına ilişkin uyarılar devam ediyor. Amerikan Kanser Cemiyeti ve Dünya Akciğer Kurumu, 2011’de tütünün dünyada neredeyse 6 milyon insanın ölümüne neden olduğu ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğini belirterek, “Tütün Türkiye’de yüzde 38 oranla erkek ölümlerinde en büyük sorumluluğa sahiptir” dedi.

Amerikan Kanser Cemiyeti ve Dünya Akciğer Kurumu tarafından The Tobacco Atlas sitesinde yayınlanan, “Tütün ya da Sağlık Üzerine 15. Dünya Konferansı”nda, tütün hastalıklarının detayları, tütün kontrolü süreci ve son ürünler ve yüksek kar sağlayan tütün endüstrisi tarafından yayılması taktiklerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Raporda, 2011 yılında tütünün dünyada neredeyse 6 milyon insanın ölümüne neden olduğu ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelire sahip ülkelerde meydana geldiğine dikkat çekilerek, tütün kullanımının Çin’de bir numaralı katil olduğu ve yılda 1 milyon 2 bin kişinin ölümüne neden olduğu ve bu sayının 2030’da 3 milyon 5 bin kişi olmasının beklendiği ifade edildi.

-“DÜNYADA 6 MİLYON ÖLÜM, 35 MİLYAR DOLAR KAR”-

“Tütün aynı zamanda Türkiye’de yüzde 38 oranla erkek ölümlerinde en büyük sorumluluğa sahiptir” denilen raporda, ölüm oranının Kazakistan’da yüzde 35 olduğu belirtilerek, tütün kullanımının, Maldivler’de yüzde 25, İngiltere’de yüzde 23 ile en çok kadın ölümlerine neden olduğu belirtildi.

Büyük ekonomik zararlara neden olan tütünün, 2010 yılında 6 tütün şirketinin 35.1 milyar dolar kar sağladığı ve bunun Coca-Cola, Microsoft ve McDonald’s şirketlerinin karına eşit olduğu kaydedildi.

-“DÜNYADA SON 10 YILDA 43 TRİLYON SİGARA İÇİLDİ”-

The Tobacco Atlas’a göre, bir paket sigara bir Amerikan vatandaşı için 35 dolar sağlık zararına yol açarken, Mısır’da toplam sağlık harcamalarının yüzde 11’i tütün kullanımıyla ilişkili hastalıklara harcanıyor.

Reklam
Reklam

Ayrıca, son 10 yılda 43 trilyon sigara içildiği ve sigara ürünlerinin ise yüzde 16.5 arttığı belirtildi.