Türk Fındığında Gen Çalışması

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünce Türk fındığının genetik kodlarının belirlenmesi için çalışma yürütülüyor.

Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünce Türk fındığının genetik kodlarının belirlenmesi için çalışma yürütülüyor. Orman Başmühendis Vekili Fatih Temel, AA muhabirine Türkiye'de 25 türe yakın fındık ağacından numuneler alacaklarını belirterek, toplayacakları yapraklardan elde ettikleri DNA'ları tarayarak, genetik parametrelerini ortaya koyacaklarını söyledi. Çalışmanın Türk fındığının genetik çeşitliliği hakkında ipucu vereceğini anlatan Temel, "Canlıların varlıklarının devam ettirebilmelerinin temel koşulu, genetik çeşitliliğe sahip olmaları. Genetik çeşitliliğe sahip olmayan türler zamanla yok oluşa gidiyor. Genetik çeşitliliğin başka önemi de bitki türünde ıslah çalışması yapmak istiyorsanız, mutlaka genetik çeşitliliğin olması lazım" ifadesini kullandı. "Türk fındığının genetiğinin tespiti için gerekli çalışma yapılmamış" diyen Temel, lezzetli olması nedeniyle talep artışının türler üzerindeki baskıyı arttıracağına dikkati çekti. Temel, şöyle devam etti: "Çalışmamız, Türk fındığının genetik çeşitliliğini ortaya koymak, yayılışını anlamak ve türün korunmasına yönelik ne yapılması gerektiği konusunda fikir verecek. Milli parklar, tabiat parkları, gen koruma ormanları, tohum bahçeleri gibi çeşitli koruma alanları var. Bu çalışmada Türk fındığının gen koruma ormanlarını da örnekleyeceğiz. Çalışmamız sonucunda fındık popülasyonları genel anlamda genetik çeşitliliğinin ne kadarını yansıtıyor, onu ortaya koyacağız. Türk fındığı gen koruma ormanları oluşturacağız. Korunan alanlardaki çeşitlilik, genel anlamdaki çeşitlilikten daha düşükse o zaman daha başka popülasyonların da koruma altına alınması gerekir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: