Türk fındığında yaşanan sorunlar

GİRESUN (İHA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yavuz, Türk fındığında yaşanan sorunların tek çözümünün, üretilen fındığın tamamının satılmasını sağlayacak talep artışının sağlanmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, tarım müdürlükleri tarafından 2005 ürünü fındık rekoltesinin 565 bin ton olarak belirlendiğini, birlik tarafından yapılan rekolte tahminin ise 540 bin ton olduğunu belirtti. Yavuz, yıllardır rekolte tahminlerini gerçeğe en yakın olarak belirlediklerini ifade etti. Birlik olarak belirledikleri rekolte tahminlerinde art niyet ve başka hesaplarının olmadığını, bunun da tarım müdürlükleri tarafından açıklanan rekolte tahmini ile en iyi şekilde ortaya konulduğunu savunan Yavuz, yalnızca gördükleri ve tespit ettikleri doğruları söylemeye çalıştıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

FİSKOBİRLİK tarafından gerçekleştirilen fındık ihalelerine de değinen Yavuz, ihalelerin şeffaf ve spekülasyonlara yol açmayacak şekilde gerçekleşmesi gerektiğini aktardı.

Türk fındığında yaşanan sorunların tek çözümünün, üretilen fındığın tamamının satılmasını sağlayacak talep artışının uygulanması ile mümkün olacağını dile getiren Yavuz, "Bazı çevrelerde az fındık satarak çok döviz getirelim fikri hakim. Evet 350 bin ton kabuklu fındık satarak 1 milyar 500 milyon dolar döviz sağlanabilir. Ancak ülkemizde ortalama rekoltenin 600-700 bin ton kabuklu fındık olduğunu düşünürsek, geriye kalan 1 milyar 500 milyon dolarlık fındığı da çürüğe ayırır, yağ yaparız. Bunun da Türkçe'si elde sıfır kalacak demektir. Bu yolun gerçekçi bir çözüm olmadığı aşikardır. Fındıktaki tek çözüm, ülkemizde üretilen fındığın tamamının satılmasını sağlayacak talep artışının sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Bu yönde reklam ve tanıtım faaliyetlerinin daha da kapsamlı olması ve daha fazla sayıda ülkeyi kapsaması gereklidir. Ayrıca bu faaliyetlerin başarıya ulaşması için gerekli olan en önemli unsur ise fiyat istikrarının sağlanmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam