"Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği"

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, "Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği"nin yansımalarının 1 Temmuz'dan itibaren

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, "Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği"nin yansımalarının 1 Temmuz'dan itibaren görüleceğini söyledi.

Özmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyadaki değişime ayak uydurduğunu, birçok organizasyonun un ve ekmekle ilgili çalışma yaptığını belirtti.

Yeni un tebliğinin yayımlandığını hatırlatan Özmen, Türk halkının 1 Temmuz 2013'ten itibaren "benekli ekmek"le tanışacağını dile getirdi. Ekmekte posa ve lifin de bulunacağını ifade eden Özmen, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu çalışmanın yansımalarını 1 Temmuz 2013'ten itibaren göreceğiz. Ekmekte kimyasal maddelerin kullanımı yasaklandı. Bu konuda kavram kargaşası yaşanıyordu. Ekmek ve un fabrikalarında gıda katkı maddeleri kullanılıyordu. Şimdi ekmek fabrikalarında kullanımı yasaklandı. Enzimlerin de ekmek fabrikalarında kullanımı yasak. Un fabrikalarında kullanılacak. Kimyasal katkılar yasaklanınca ekmeğin kalitesinin yükseltilmesi anlamında buğday kalitesi de yükselecek."

Ekmekteki kepek oranının da bir miktar artacağına dikkati çeken Özmen, katkı maddelerinin yasaklanmasıyla ekmeğin bayatlama süresinin de gecikeceğini vurguladı. Yeni dönemde ekmeğin 13 çeşit vitamin ve mineralle zenginleştirileceğine işaret eden Özmen, şunları kaydetti:

"Yeni ekmekle hamile, folik asit ihtiyacını, küçük bir çocuk veya yaşlı da gerekli vitamin ve minareli almış olacak. Son zamanlarda ekmek üzerinde ciddi tartışmalar yaşanıyordu, yeni ekmekle tartışmaya nokta koyacağız. En ekonomik temel gıda maddesiyle günlük beslenmedeki birçok ihtiyacı gidereceğimizi düşünüyorum. Ekmek çeşitliliğinin çoğalmasıyla beslenme zenginliğinin arttığını göreceğiz."

Reklam
Reklam

Özmen, yeni döneme sektör olarak hazır olduklarını, istenilen ölçüde un sevkine başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: Adem Yılmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: