Türk halkı diş hekimine gitmeyi sevmiyor

Ankara - Toplumun ağız kanseri konusundaki farkındalığının saptanması amacıyla yapılan araştırmaya katılanların yüzde 23'ünün hiç diş hekimine gitmediğini, yüzde 33'ünün ise 2 yılda bir ya da daha seyrek diş hekimine göründüğünü ortaya koydu.

18-19 Nisan tarihlerinde Gazi Üniversitesinde düzenlenen Ağız Kanserleri I. Ulusal Sempozyumu'nda sunulan, Nielsen Omnibus tarafından 16-64 yaşları arasındaki bin 216 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de diş hekimine gitme sıklığı oldukça az.

Araştırmaya katılanların yüzde 23'ünün hiç diş hekimine gitmediği, yüzde 33'ünün 2 yılda bir ya da daha seyrek, yüzde 24'ünün yılda bir, yüzde 20'sinin ise 6 ayda bir ya da daha seyrek diş hekimine göründüğü saptandı.

Reklam
Reklam

Ağız kanseri hakkında bilgi sahibi olanlarda diş hekimine 6 ayda bir veya daha sık gidenlerin oranı ise yüzde 26'a çıkıyor. Bu oran bir yakınında ağız kanseri olan kişiler arasında ise yüzde 18 düzeyinde seyrediyor.

Diş hekimine gidenlere, "Bunu rutin olarak mı, yoksa bir problemle karşılaştıklarında mı yaptıkları" sorulduğunda ise yüzde 85 oranında "bir problem olduğunda" yanıtı alındı.

Diş hekimini daha sık giden kesimde rutin kontrol amacı taşıyanların oranının yüksek olduğu, bu amaçla diş hekimine başvuranların bilinç düzeyinin de yüksek olduğu saptandı.

Araştırma, 21-24 yaş grubundakilerle kadınların daha sık diş hekimine gittiklerini ortaya koydu. 21-24 grubundakilerin yüzde 20'sinin 6 ayda bir, kadınların yüzde 27'sinin ise yılda bir diş hekimine göründükleri saptandı.

Diş hekimine gidenlerin yalnızca yüzde 15'inin ağızlarının kanser yönünden de muayene edildiği belirlendi. Bu oran yakınlarında ağız kanseri olanlarda yüzde 24'e çıktı.

AA