Türk halkının AB'ye desteği azaldı

Ankara - AB'ye üye ülkelerin yanı sıra katılımcı ve aday ülkelerde eşzamanlı yapıldığı için AB ile ilgili en sağlıklı kamuoyu yoklaması olarak görülen Standart Eurobarometre araştırmasının sonuçlarına göre, Türk halkının AB üyeliğine olan desteği geçen yıla oranla azaldı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, araştırmanın Türkiye ile ilgili sonuçları hakkında bilgi verdi. Buna göre, Türk halkının yüzde 44'ü, AB üyeliğini "iyi bir şey" olarak nitelerken, yüzde 25'i aksi görüşü savundu. Kararsızların oranıysa yüzde 23 oldu. 2005 yılında AB'yi "iyi bir şey" olarak nitelendiren Türklerin oranı yüzde 55 dolayındaydı. Araştırma sonuçları, Türk halkının AB ve kurumlarıyla ilgili bilgi düzeyinin de AB ülkeleri ortalamasının çok altında olduğunu ortaya koyuyor.

Reklam
Reklam

Enformasyon kaynağı olarak televizyonu kullanmadaysa Türklerin oranının AB halkından daha yüksek olduğu görülüyor. Televizyon, Türk halkının yüzde 77'lik kesimince enformasyon kaynağı olarak kullanılırken, AB halkının durumuna bakıldığında bu oran 70'de kalıyor. Enformasyon kaynağı olarak radyoyu kullanan Türklerin oranı yüzde 12, interneti kullananların oranı yüzde 7'yken, AB ülkelerindeyse radyoyu kullananların oranı yüzde 31, interneti kullananların oranı yüzde 23 oldu.
AB ülkelerinde hayatlarından genel olarak memnun olduklarını ifade edenlerin oranı 2004 sonbaharından bu yana değişiklik göstermeyerek yüzde 80 civarında seyrederken, Türk halkı arasında bu oran, geçen yıla göre yüzde 3 gerileyerek yüzde 70 dolayında bulunuyor.

Araştırmada, Türklerin ulusal kurumlara olan güven düzeyinin, AB ülkelerindeki halka göre çok daha yüksek olduğu da ortaya çıktı. Araştırmaya göre ayrıca, Türk halkı, ülkelerinin en büyük iki sorununu işsizlik ve terörizm olarak tanımlıyor. Bu iki sorunu, ekonomik durum, suç ve eğitim konuları izliyor. Türkler için, AB'ye yüklenen anlam çerçevesinde, "ekonomik refah" (2006 baharında yüzde 35, 2005 sonbaharında yüzde 41), "sosyal korunma" (2006'da yüzde 21, 2005 sonbaharında yüzde 32) ve
"barış" (2006'da yüzde 24, 2005 sonbaharında yüzde 23) listenin başında yer alıyor. "Demokrasi" ve "kültürel çeşitlilik" ise Türkler için ikincil önemdeki konular.
Araştırma raporunda, Türk toplumunda genel anlamda olumsuz bir bakış açısının ivme kazandığına dikkat çekiliyor.

Reklam
Reklam

AB'ye üye ülkelere uygulanan anket sonuçlarına bakıldığındaysa önceliklerin değişiklik arz ettiği görülüyor. Buna örnek olarak AB toplumları için "seyahat, üye ülkelerin herhangi birinde öğrenim görme ve çalışma özgürlüğü"nün öncelikli olduğu belirtiliyor. Araştırma raporunda, AB toplumlarına ve Türklere uygulanan anketler kıyaslandığında, Türk toplumunun AB ile ilgili konularda kısmen endişeli görünmediği, ancak en çok korkulanın "ulusal kimlik ve kültürün kaybı" ile "Türk Lirasının sonunun gelmesi" olduğu belirtiliyor.