"Türk ineği" projesi ilk meyvesini verdi

ANKARA (İHA) - İlk olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından 1999 yılında çalışmalarına başlanan ve kamuoyunda "Türk İneği" projesi olarak bilinen "Döl Kontrolü" projesi, ilk meyvesini verdi.

Türkiye'nin her yıl milyonlarca dolar ödeyerek ithal ettiği denenmiş boğa spermasının Türkiye'de üretilebilmesi anlamını taşıyan Döl Kontrolü Projesi ıslah çalışmalarının ana amacı nihayet sonuç verdi. Laktasyon başına süt verimi sağlamayı, sütteki yağ ve protein miktarını artırmayı, ayak-bacak ve meme yapısını iyileştirmeyi hedefleyen projeyle inek döllenirken, bir sonraki nesilde bu özelliklere daha fazla sahip yavru elde etmek için, bu yönleri denenmiş güçlü boğalar tercih ediliyor. Türkiye yıllardır gerek kamu gerek özel sektör olarak 'boğa sperması' ürettiği halde soykütüğü veritabanı bulunmadığından, bu boğaları deneme şansına sahip değildi. Bugün 10 yılı aşkın bir süredir tutulan soykütüğü kayıtları yaklaşık 50 ilde çalışmaya devam ediyor ve veri sayısı gün geçtikçe artıyor. Yani artık Döl Kontrolü testleri yürütülüyor ve Türkiye, koşullarına adapte olmuş, yüksek verimli, denenmiş boğa sperması üretilebiliyor.

Reklam
Reklam

Proje kapsamındaki boğalardan ANIL'ın ilk kızı Bursa-Mustafa Kemalpaşa'daki bir işletmede geçtiğimiz Ekim ayında ilk buzağısını verdi. Yapılan ilk süt verimi ölçümlerinde günlük 25 litre süt kapasitesine sahip olan buzağının, ulusal ıslah hedeflerine paralel olarak da olumlu sonuçlar vermesi bekleniyor. Türkiye genelinde yıllık süt verimi ortalamasının inek başına 2 bin kilogram, kayıtlı sürüde ise 5 bin 800 kilogram civarında olduğu göz önüne alınırsa, hiç de azımsanmayacak bir orana sahip olan Türk boğalarının ıslah çalışmalarının sonuçlanmasıyla Türkiye, milyonlarca dolarlık döviz ödemekten kurtulacak.