Türk insanı evinde güvende

ANKARA (İHA) - Devlet İstatistik Enstitüsü araştırmalarına göre, Türkiye'de bireylerin yüzde 73'ü evlerinde otururken kendilerini güvende hissediyor. Kadınlar ise erkeklere oranla hem evde hem de dışarda kendilerini daha az güvenli hissediyor.

DİE'nin 2003 yılı yaşam memnuniyeti araştırmasında, 'Evinizde yalnız otururken kendinizi ne kadar güvende hissediyor sunuz?' sorusuna yüzde yüzde 73'ü güvenli, yüzde 14'ü çok güvenli, yüzde 1.3'ü ise çok güvensiz cevabını verdi. Kadınların yüzde 14'ü, erkeklerin yüzde 7'si ise kendilerini evde otururken güvende hissetmediklerini belirtti. 'Yaşadığınız çevrede, gece yalnız yürürken kendinizi ne kadar güvende hissediyor sunuz?' sorusuna ise bireylerin yüzde 7'si çok güvensiz, yüzde 26.4'ü ise güvensiz hissettiklerini ifade etti. Kadınların yüzde 52'si, erkeklerin yüzde 80'i ise yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini çok güvenli hissettiklerini belirtti. Kadıların yüzde 35'i ereklerin ise yüzde 17'si kendilerini gece yolda yalnız yürürken güvensiz hissettiklerini belirtti. Son bir yıl içinde yaşanan asayiş ile ilgili olaylarda ise bireylerin maruz kaldıkları olay yüzde 9.7 ile telefonla rahatsız edilmek oldu. Evinde hırsızlık olayı yaşadığını belirtenler yüzde 3.9, kapkaçcılık olayı ile karşılaşanlar ise yüzde 1.2 olarak hesaplandı. Ayrıca tarımsal hanelerde suç teşkil eden olayları yaşayanların oranlarının tarım dışı hanelerinkinden daha düşük olduğu gözlendi.

Reklam
Reklam

VATANDAŞLAR GÜVENLİK GÜÇLERİNİN OLAYLARA ZAMANINDA MÜDAHALE ETMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR Türkiye'de insanların yüzde 52'si asayiş hizmetlerinden memnunken yüzde 5.8'i çok memnun olduklarını ifade etti. Memnun olmayan ve hiç memnun olmayanların toplam oranı ise yüzde 12.6 oranında kaldı. Polis veya jandarmaya başvuru sırasında herhangi bir sorunla karşılaştığını belirtenlerin oranı yüzde 27.3 olarak belirlendi. Bu oran içinde olaylara zamanında müdahale edilmesinin sorun olarak ifade edilmesinin oranı ise yüzde 79.1, polis ve jandarmanın vatandaşa davranışını sorun olarak görenlerin oranı ise yüzde 84 olarak belirlendi. Ayrıca araştırmaya katılanlardan yüzde 52.1'i, asayiş (güvenlik) hizmetlerinden memnuniyetini dile getirirken, adli sistemin verdiği hizmetlerden memnun olanların oranı yüzde 43.9 olarak belirlendi. Kamu hizmetlerinde sorunla karşılaşıldığında çözüm kanalı olarak yüzde 29.8'lik kesim ilgili kuruluşlardaki görevlilere başvururken, yüzde 45.8'lik kesim sorunlarının çözülemediğini belirtti. Sorunlarına çözüm bulamayanların oranı sağlık hizmeti alımı sırasında yüzde 43.6, polis veya jandarmaya başvuru sırasında yüzde 64.9, mahkeme sürecinde ise yüzde 49.2 olarak belirlendi.

Reklam
Reklam