Türk insanının dişi çürük

Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Metin Bozturk, Sağlık Bakanlığı'nın diş sağlığını koruma programı bulunmadığına dikkat çekerek, "Bu programın olmaması yüzünden Türkiye'de çocukların yüzde 85'i ile erişkinlerin ise yüzde 97'sinin dişleri çürük. 65 yaş grubundaki erişkinlerin ise yüzde 77'si dişsiz" dedi.

Bozkurt, Diş Hekimliği Haftası'nın 96. yıldönümü münasebetiyle odada düzenlediği basın toplantısında, diş hastalığının öldürücü olmamasından dolayı önemsenmediği Türkiye'de, toplumun büyük çoğunluğunun dişlerini çürük olduğunu söyledi. Yapılan istatistiklerde, 6 yaşındaki çocukların yüzde 90'ının dişlerinin çürük bulunduğunu ifade eden Bozkurt, "Gelişmiş ülkelerde yüzde 2 olan diş hekimine başvuru sıklığı, ülkemizde yılda yüzde 0.7 seviyesindedir. Türkiye'de toplumun büyük kısmı, doğumundan erişkinliğe erişinceye kadar dişçiye ancak ağrıdığında gider. Sağlık Bakanlığı'nın bir diş sağlığı koruma programının bulunmaması toplumun bilinçsiz olmasındaki en büyük etkendir. Çocukluğunda dişleri çürük olan Türk insanının 30-34 yaş grubundaki erişkinlerinin ise yüzde 97'sinde çürük sorunu var. 45-54 yaş grubundaki erişkinlerin yüzde 19'u, 65 ve üstü yaş grubunun ise Türk insanının yüzde 77'si dişsiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bozkurt, Türk toplumunun yüzde 20'sinin dişlerini fırçaladığı, evlerin yüzde 70'inde ise diş macunu bulunmadığını belirtti. Türkiye'de yaklaşık 20 bin diş hekiminden 4 bininin kamu kurumlarında çalıştığını, özel muayenelerin ise çoğunluğunun metropol kentlerde bulunduğunu anlatan Bozkurt, "İstanbul'da 2 bin kişiye, Şişli'de 523 kişiye bir diş hekimi düşüyor. Bingöl'de ise 20 bin kişiye bir diş hekimi oranı dramatik bir dengesiz dağılım, monopal meslek durumundaki sağlık mesleğimizin serbest piyasa koşullarına terk edilmesinden kaynaklanıyor. Bundan dolayı da her yıl diş hekimliği fakültesini bitiren bin 100 diş hekimi işsiz hekimler ordusuna katılıyor" şeklinde konuştu.

Bin yıldır Anadolu'da yaşayan Türk insanının sokakta ölümle karşılaşmadığını vurgulayan Bozkurt, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulamaya geçmesinden sonra Türkiye'de sağlık hizmetlerinin tüketim malı haline dönüşeceğini, bunun da sokakta ölümleri beraberinde getireceğini sözlerine ekledi. İHA

Anahtar Kelimeler: