Türk-İş Konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ortaklığıyla ‘İşyeri Düzeyinde İş Sağlığı-Güvenliği Kurulları ve Diğer Sosyal Diyalog Mekanizmalarının Geliştirilmesi Projesi` kapsamında düzenlenen eğitim seminerlerinin 5’incisi Zonguldak’ta yapılıyor.
Türk-İş`e bağlı sendika yöneticileri, işyeri baş temsilcileri, işyeri temsilcilerinin katılımıyla GMİS Şemsi Denizer Salonu’nda başlayan seminer iki gün sürecek.
Seminerin açılışına Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Atayan, Tes-İş Sendikası Zonguldak Şube Sekreteri Burhan Göktaş, Tes-İş Sendikası Şube Mali Sekreteri Ali Şükrü Ak, Tes-İş Sendikası Şube Teşkilat Sekreteri Mustafa Bayram, Türk-İş ve ÇESGEM temsilcileri, GMİS, Belediye-İş Sendikası ve Tes-İş Sendikası işyeri baştemsilcileri ile işyeri temsilcileri katıldı.
Seminerin açılışını yapan Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, seminer hakkında bilgi verdi. Karabulut, Türk-İş ile ÇASGEM’in eğitim programının 11 bölgede yapılacağını Zonguldak’ın 5’inci bölge olduğunu belirterek, “Diğer 4 bölgede 35 kişilik gruplarla seminer çalışmamızı gerçekleştirdik. Ancak söz konusu Zonguldak olunca rakamı 50’ye çıkardık” dedi.
Seminere evsahipliği yapan GMİS’in Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ ise, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Eğitim ve Araştırma Merkezi ile Türk-İş’in ortaklaşa hazırladığı 2 günlük seminer çalışması için buradayız.
İşyeri Düzeyinde İş Sağlığı ve güvenliği Kurulları ve Diğer Sosyal Diyalog Mekanizmalarının Geliştirilmesi konusunda yapılan bu çalışma, ülke genelinde 11 bölgede yapılacak. Bugün 5’inci Bölge olarak belirlenen Zonguldak toplantısını yapıyoruz. Türk-İş’e bağlı sendikalarımızdan görevlendirilen arkadaşlarımızla bir aradayız. Uzman arkadaşlarımız konular hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunacaklar. İşyerlerinizde karşılaştığınız sorunlar hakkında soru sorma imkanınız olacak. Ders aralarında veya yemek arasında da sohbet etme imkanınız var. Ele aldığımız konu çok kapsamlı bir konu, büyük bir dikkatle dinleyeceğinize ve bu değerli bilgileri arkadaşlarımıza da taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Bu toplantıyı burada düzenleyen Türk-İş ve Bakanlık yetkililerine ve katkı veren tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz” dedi.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu ise şöyle konuştu; “Çalışma ve İşkur İl müdürü olarak Bakanlığım ve şahsım adına hepinize hoşgeldiniz diyor, saygılar sunuyorum. Bildiğiniz gibi 2011 yılı kasım ayında Çalışma Bakanlığı’nın çalışma kanalıyla ilgili Bölge Çalışma Müdürlüğü ile İş Kurumu İl Müdürlüğü birleştirildi. Sendika temsilcileri olarak sizlerle diyaloglarımız vardı. Ancak bu tarihten itibaren ama ikili kurum olarak hem çalışma kanadı açısından, işkur kanadı açısından hizmet edeceğiz. Sendikalar Yasası ve Toplu İŞ Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’nı uygulayan illerdeki taşra teşkilatı olarak sizlerle diyaloglarımız hep olacak. Oluşabilecek sorunları birlikte çözebileceğimize söz veriyorum.”
ÇASGEM Hukuk Müşaviri Av. Gürbüz Erdoğan, Zonguldak’ın dikkat çekici bir il olduğunu belirtti. Erdoğan şöyle konuştu; “Zonguldak programı çıkınca ayrı bir heyecan duyduk. Yani yıllardır Çalışma Bakanlığı’nda özellikle 12 yıl SSK’nın avukatlığını yapmış ve 10 bin civarında işçi davasına bakmıştım. Bu sürede de iş kazaları, meslek hastalıkları, sendikal problemleri, hizmet tespitleriyle uğraştım. Bunlarla uğraşınca akla hep Zonguldak gelir. İlkokuldan itibaren öğretirler, Uzunmehmet’in kömürü bulmasıyla Zonguldak ve Havalisini ilgilendiren o muhteşem geçici kanun halen yürürlüktedir. O yüzden çalışma hayatı denilince Zonguldak’ın ayrı bir yeri var. Bu heyecan verici bir olay. Ayrıca taşkömürü Türkiye’nin özellikle Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda kalkınmanın temeli olmuştur. Tek enerji kaynağımız taşkömürü Zonguldak’tan çıkmış ve bu yüzden Zonguldak, gelişen Türkiye’nin özellikle 1980’li yıllara kadar bu işte başını çekmiştir. Bu Zonguldak için ayrıca bir zenginliktir.
Onun da ötesinde toplu iş ilişkileri ve sendikal hareketlerde de geçmişte oradan çıkmış Bakanlarımız, Sendikacılarımız Türk sendikal hayatına ayrı bir canlılık katmışlardır. Bu nedenlerle Zonguldak’a gelirken heyecanlanmamak mümkün değil. Çalışma hayatına bakınca istihdam konusu bugün en büyük problemimiz. Çalışma ekonomistleri diyorlar ki yüzde 8’in altına istihdamı indirebilirsek her eve bir maaş girmiş olur diyorlar. İnşallah o günlere az kaldı. Biz ÇASGEM olarak istihdamla ilgili nasıl çalışmalar yapabiliriz bunun araştırmayla ilgili bölümüyle uğraşıyoruz. İşkur sahada uğraşıyor. Kadın istihdamıyla ilgili problemlerimiz var. Kadın istihdamımız dünya standartlarının altında. Yüzde 43’lük bir kayıt dışı istihdam var. Bu alanlarda yani istihdam, tarım iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıklarla ilgili çalışmalarımız var. Biz ÇASGEM olarak çalışma hayatıyla ilgili problemleri çözebilmek için araştırma, inceleme ve yayınları yapıyoruz. Bu çalışmada bunun bir parçası” dedi. Türk-İş ile ÇASGEM’in ortaklaşa düzenledikleri ‘İşyeri Düzeyinde İş Sağlığı-Güvenliği Kurulları ve Diğer Sosyal Diyalog Mekanizmalarının Geliştirilmesi Projesi` semineri, iki gün sürecek. Seminerde ÇASGEM Hukuk Müşaviri Av. Gürbüz Erdoğan, Mevlana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bostancı, ÇASGEM Uzmanı İsmail Akgün, Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, Uzman Yardımcıları Ceylan Güliz Bozdemir, Betül Oral Dönmez seminer verecekler. Seminerin sonunda soru-cevap bölümü ile sertifika dağıtımı gerçekleştirilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz