Türk işçisi çok çalışıp az kazanıyor

Ankara - DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından imalat sanayindeki işçilere yönelik yapılan araştırmada, Türk işçisinin çok çalışıp, çalışmasının karşılığını alamadığı belirtildi.

Sendikanın Araştırma Dairesi, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'nun (UMF) verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada, bazı ülkelerde işçilerinin çalışma sürelerine göre alım gücünü ortaya koydu.

Araştırmaya göre, Türkiye, değerlendirmeye alınan 54 ülke içinde, çalışılan süreye bağlı alım gücü sıralamasında 40. sırada yer alıyor. İsviçreli işçiler istediği ürünü alabilmek için en az çalışmak zorunda grubu oluşturuyor. İsviçreli bir işçinin ortalama büyüklükte bir otomobili alması için 3 ay başka bir harcama yapmadan çalışması yeterli olurken, Tanzanyalı bir işçinin 640 ay, yani 53 yıldan fazla çalışması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki bir işçinin aynı otomobili almak için çalışması gereken süre ise İsviçreli işçininkinin 10 katına karşılık geliyor. Türkiye'deki bir işçinin göreceli olarak almakta en zorlandığı ürünü buzdolabı oluşturuyor. Türk işçisi buzdolabı alma zorluğunda 54 ülke içerisinde 47. sırada bulunuyor. Buzdolabını almak için Türk işçisi 273 saat 7 dakika çalışırken, İsviçreli bir işçinin buzdolabı alması için 12 saat 23 dakika çalışması yetiyor.

Temel gıda maddelerinden 1 kilogram eti satın almak için Türkiye'deki işçi 2 saat 48 dakika çalışmak zorunda kalırken, bu süre Almanya'daki işçi için 27 dakika geriliyor. Süt almak için Türkiye'de işçinin çalışması gereken süre 22 dakikayı bulurken, Almanya, Belçika, Finlandiya gibi ülkelerde bu süre 2 dakikayla sınırlı bulunuyor.

Geliri ile kira ödemekte en çok zorlanan işçi Hindistan'da bulunuyor. 90 metre kare bir evde oturmak için Hintli bir işçi, 340 saat çalışmak durumunda kalıyor. Kira için en az çalışan işçi ise İngiltere'de yaşıyor. İngiltere'de bir işçi kirasını ödemek için yalnızca 12 saat 30 dakika çalışıyor.

Reklam
Reklam

Kira açısından yapılan değerlendirmede ise Türkiye orta sıralarda yer alıyor. Türkiye'de bir işçinin kira ödemek amacıyla çalışılması gereken ortalama süre ise 62 saat 17 dakika olarak hesaplanıyor. Araştırmaya konu ülkelerden İsviçre, Almanya ve Danimarka çalışma sürelerine
göre alım gücü sıralamasında ilk üçte yer alıyor.

Araştırmaya göre, Türkiye, 45 saatlik haftalık çalışma süresi ile veri alınan 60 ülke arasında imalat sanayinde en çok çalışılan ülkeler sıralamasında 8. sırada bulunuyor. Türkiye en az saat ücreti sıralamasında 24. ülke sırada yer buluyor.