Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde "tarih düşürme" konferansı düzenlendi.
''Türk-İslam kültüründe tarih düşürme geleneği'' konferansına Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Yakıt konuşmacı olarak katıldı. ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi salonundaki konferansta, önemli bir olayın yılını ebced hesabıyla mısra veya beyit olarak söyleme sanatı olan tarih düşürmenin yapılışı, türleri, örnekleri ve tarihçesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. İsmail Yakıt, ''Tarih düşürme, belli bir kültür seviyesinde her Osmanlı'nın ilgisini çekerdi'' dedi.
Prof. Dr. İsmail Yakıt, geçmişte yaşanan olayların her zaman kolayca akılda kalmadığını, insan zihninin yapısı gereği rakamlara göre akılda kalması daha kolay olan anlamlı ifade ve sözlerin ebced hesabında kullanıldığını, tarih düşürmenin de bu şekilde ortaya çıktığını söyledi. Konuşması ve verdiği tarih düşürme sanatı örnekleri salondaki dinleyiciler tarafından ilgiyle dinlenen Yakıt, Latin alfabesine geçişin tarih düşürme sanatını azalttığını belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz